Nejčastější příčinou krizí
jsou nereálná očekávání

Jednou z nejčastějších příčin krizí dnes jsou falešná životní očekávání. Odkud se taková očekávání berou? Můžeme si ukázat několik zdrojů: Povrchní život napomáhá vzniku situací, kdy se člověk snaží „uhýbat před realitou“. Realita totiž po člověku vyžaduje jistou námahu a sebekázeň. Snazší je proto uniknout do světa iluzí, ve kterém je všechno snadné, jednoduché a milé.

Významným způsobem dnes také ovlivňují vytváření falešných představ o životě hromadné sdělovací prostředky. Dalším zdrojem může být okolí dospívajícího člověka, které jej přehnaně chrání před jakýmikoli životními zkouškami. Ten pak při setkání s tvrdou životní realitou snadno podléhá zoufalství. Falešná očekávání se totiž nejvíce vytvářejí v průběhu dlouhých let dětství a dospívání.

S falešným životním očekáváním se dále váže nereálné očekávání od druhých. Kdo se naučil pouze brát - vlídnost, úctu, péči, citovou oporu i hmotnou pomoc - ten se pak cítí snadno zraněn, pokud jeho bližní nesplňují vše, co od nich očekává.

Jak získat reálný pohled na skutečnost?

Falešné očekávání tedy znamená nesoulad mezi našimi představami a skutečností. Na krizi, způsobenou falešnými očekáváními je dobrým lékem životní realismus. Jak získat pravdivý pohled na sebe, na ostatní lidi, na životní realitu a na Boha? Získávat realistický pohled na skutečnost kolem nás lze mnoha způsoby. Jako křesťané přikládáme velký význam četbě a rozjímání Božího slova.  Právě ono má totiž moc odhalit naše falešné životní představy.

Ačkoli může být první dojem z této zkušenosti nepřesvědčivý i bolestný, postupem času nastoluje četba Božího slova stav vnitřního pokoje a radosti. Vědomé a svobodné opouštění vlastních falešných očekávání nám umožňuje vnímat svůj život jako pravdivější, pokojnější a radostnější.

Se svolením zpracováno podle knihy:
Zástupy žasly nad jeho učením,
kterou vydalo Karmelitánské nakladatelství.
Několik kapitol z této knihy naleznete zde
Redakčně upraveno

Související články:
- Pokud odmítneme iluzi, jsme připraveni čelit těžkostem
- Nechte se doprovázet Biblí (skoro) všude