Když redaktorka Magda Hauserová loni přebírala vládní cenu za pořad o problémech zdravotně postižených, působila uvolněně a sebevědomě. Jako člověk, který si je jistý tím, že jeho práce má smysl. Nikdo by v devětačtyřicetileté moderátorce Radia Proglas nehledal onu fyzicky a psychicky zdeptanou ženu ze sekty Most ke svobodě, která hystericky vzlykala v lese, když ji guru vyhnala z komunity se slovy: "Táhni, už mám plný zuby toho tvýho svatýho ksichtu."

Malá náboženská skupina Most ke svobodě je jednou ze sekt hlásajících příchod Nového věku. Magda Hauserová zcela propadla učení její vůdkyně Ladislavy Kujalové, předpovídající katastrofu, kterou přežijí jen lidé dobré vůle. Na její pokyn prodala byt a téměř čtyři sta tisíc korun odevzdala sektě. "Příliš pozdě jsem pochopila, že jsem se vydala na milost i nemilost. Nebylo těžké Kujalové uvěřit, ale o to těžší bylo prozřít," říká dnes Magda Hauserová.





Guru přichází

Původně byla klasickou českou ateistkou. Víru v Boha Magda považovala za veteš vhodnou tak pro staré babičky, nikoli pro inteligentního člověka moderní doby. Již během vysokoškolských studií se budoucí stavařka vdala za spolužáka. Školu ukončila s dvouletým synem. Když si přála další dítě, zjistila, že manžel, vášnivý sportovec, si chce raději užívat života.

Rozvedla se a marně sháněla s pětiletým synem podnájem. Nakonec skončila ve vlhké, studené místnosti s oknem metr nad úrovní chodníku. "Naivně jsem si myslela, že najít synovi nového tátu nebude problém. Bohužel byl," konstatuje suše Magda. "Když už jsem si třeba myslela, že to bude ten pravý, ukázalo se, že můj syn je mu na obtíž."

Jak se propadala do trablů, začala přemýšlet o Bohu. Šla do kostela, ale nic jí to neříkalo. Přesto se čím dál častěji přistihla, jak se modlí: "Panebože, tak mi nějak pomoz."

Pak poznala budoucího druhého manžela, který pocházel z rodiny věnující se východním filozofiím. Už jeho dědeček a pak i tatínek sháněli za totality nedostupné náboženské knihy a opisovali je na stroji. "Když mi začal vyprávět o Bohu a o tom, že Bůh je láska, bylo to krásné. Jenže přišly další dvě děti. Muž meditoval, studoval knihy, vyzařoval pozitivní energii. A já jsem byla ten nervák, který nic nezvládá. Ale oddávejte se meditaci, když vám děti brečí za zadkem."

Jednou manžel přišel ze srazu jogínů úplně nadšený. Vyprávěl jí o paní Ladislavě Kujalové, která se vrátila po čtrnácti letech z Brazílie a mluví o tom, že čas se nachýlil, přijde vibrační zlom - něco jako konec světa.

"Když jsem ji poznala, úplně mě uchvátila," vzpomíná Magda. "Nezáleželo jí, jestli jste křesťan, buddhista či hinduista. Důležité bylo, že chcete pomáhat naší trpící planetě. Vysvětlila nám, že skrze ni k nám mohou promlouvat Nanebevzetí Mistři včetně Ježíše. Při těchto projekcích (jak tomu říkala) se dostávala do transu, měnily se jí rysy v obličeji, mluvila například drsným mužským hlasem. Podle toho, který z Mistrů skrz ni promlouval. Měla jsem pocit, že když se jí budu držet, ona mne k Bohu dovede. Dávala tak světlé a průzračné odpovědi na temné, složité otázky života."

Právě v touze uniknout do přehlednějšího světa, kdy je jasné, co je teď a co bude zítra, vidí Zdeněk Vojtíšek ze Společnosti pro studium sekt a nových náboženských směrů důvod, proč Magda tak rychle podlehla charismatu Kujalové. "Navíc Kujalová uměla zneužít přirozené touhy paní Hauserové, aby její život získal po předchozích zádrhelech nový smysl, ale i její potřeby pomáhat ostatním."

Magda Hauserová hlídala Kujalové děti, pomáhala organizovat přednášky i rostoucí sektu Most ke svobodě. Když se pokoušel Kujalovou vypátrat její bývalý brazilský partner, ukryla se i s dcerou na několik týdnů v bytě Hauserových. Magdě řekla: "Buď šťastná, že mě Mistr poslal právě k tobě."

Jezdili spolu na dovolenou i s dětmi do osamocené hájenky u Kuroslep na Třebíčsku, která patřila rodině Hauserových. "Guru se jednou vrátila z meditace z lesa celá roztřesená. Dostala z éteru příkaz - vibrační zlom se blíží a my tady máme zůstat a založit duchovní centrum."

Tchán, který patří ke stoupencům guru, dal komunitě hájenku k dispozici. Několik rodin včetně Magdy s dětmi a manželem se tam tehdy odstěhovalo. Byty prodaly a veškerý majetek odevzdaly komunitě.





Chytejte mouchy a mlčte

Zpočátku měli Magda i další lidé ve skupině pocit výjimečnosti, věřili v poslání kosmického dosahu, pro něž byli vyvoleni. Tito většinou středoškolsky a vysokoškolsky vzdělaní lidé nepochybovali, že jejich vůdkyně drží klíč k budoucnosti planety. A Kujalová dbala na to, aby si nekladli zbytečné otázky.

"Ani chvilku nás nenechala vydechnout," vypráví Magda. Dělali jsme v kuchyni, v domě, u krav a koz. Na počítačích jsme pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu zpracovávali recepty - až tisíc denně."

Guru si často vymýšlela i zbytečnou práci, stěhoval se nábytek sem a tam. Málo se spalo, končili v jedenáct hodin, než se všichni vystřídali pod sprchou, bylo po půl noci a v půl páté ráno se vstávalo.

Vůdkyně nakázala, že se nesmí nic zabíjet. Ani mouchy, kterých bylo kvůli blízkosti chlévů spousta. Po večerech je chytali do igelitových sáčků a vynášeli ven. Ale mouchy seděly na veřejích dveří a když je otevřeli, vletěly zpátky.

Vše směřovalo k naprosté ztrátě osobnosti. Kujalová zakázala sledování rozhlasu, televize, četbu novin. Členové skupiny dostali hábity z modré látky, z které se šijí montérky. Každý měl nové jméno. Guru museli oslovovat "matko La". "Nesměli jsme si mezi sebou povídat o svých problémech - jen pracovat a modlit se. Museli jsme si začít vykat. Někteří to vzali tak důsledně, že si mezi sebou vykali i manželé," vzpomíná Hauserová.

Zpočátku jí tahle poslušnost vyhovovala. "Pochopila jsem tam, že závislost některé lidi zprošťuje zodpovědnosti, starosti o budoucnost, nemusí se rozhodovat. A zakotvení v sektě pro ně nemusí být zdaleka nejhorším řešením. Asi by bez sekty upadli do jiného druhu závislosti - alkoholu nebo drog."

Opojení z výjimečnosti brzy přehlušily pocity drtivé nedostatečnosti. Nebeští Mistři je ústy guru neustále kárali, že jsou zkažení, že se nikdy nedokážou očistit natolik, aby jimi mohla proudit božská síla. V zoufalé touze po vlastní dokonalosti se pak lidé odcizovali jeden druhému, přestávali si věřit a navzájem se udávali.

Všichni brzy přicházeli s tím, že také je Mistři při meditacích oslovují, píšou jim zprávy. Jen Magdě se nikdo neozýval. To ještě víc zvyšovalo její frustraci. Guru tvrdila, že Magda byla v minulém životě představená kláštera, byla zlá a zneužívala svého postavení. Proto teď musí poslouchat a trpět.

Právě v tom, že Magda Hauserová neskrývala neschopnost slyšet hlasy Mistrů, spatřuje Zdeněk Vojtíšek ze Společnosti pro studium sekt a nových náboženských směrů hlavní příčinu jejího budoucího konfliktu s Kujalovou.

"Vůdce přitahuje členy sekty hlavně jistotou, s níž hlásá vize a ideje. Ta se pak přenáší na ostatní, také oni začnou tvrdit, že s nimi vyšší bytosti komunikují. Lidé z uzavřené skupiny tak zpětně ubezpečují guru v jeho jistotě. Hauserová tenhle kruh narušila. Kujalová zřejmě pochopila, že pro ni znamená nebezpečí, které musí zničit," domnívá se Vojtíšek.





Prosila jsem o slitování

Střety začaly nenápadně. Guru poslala jednu z žen, aby nakopala v cizí zahradě sazenice. "Ale to je krádež," namítala Magda. "Vždyť já ji jen zkouším," chlácholila ji Kujalová. Jindy guru zakázala Hauserové mluvit i zpívat poté, co ji Magda kritizovala, jak hospodaří s penězi za byty.

Po nějaké době "matka La" odloudila jedné ženě ze skupiny manžela. Prostě jí vysvětlila, že s ním byla už v několika minulých životech a patří k sobě. Tvrdila jí, že ona sama byla v minulém životě velmi zlá a když guru přenechá svého muže, bude očištěna. Tak ji donutila k rozvodu.

"Opuštěná manželka mi se slzami v očích opakovala - víš, jaká je to pro něho úžasná kariéra být po boku guru? Právě proto, že ho miluju, mu to přeju," popisuje otřesný zážitek Magda.

Jak je možné, že ani tehdy nepochopila, že původně čistě náboženské motivy Kujalové se zvrhly ve vášeň manipulovat s lidmi, kteří k ní vzhlíží? "Přestala jsem v ní vidět dokonalou bytost, ale stále jsem věřila, že její učení je dobré. Vůbec už jsem si nedovedla představit odchod z bezpečí sekty do nepřátelského světa," vysvětluje Magda Hauserová.

Ještě před přestěhováním na hájenku vyjevila guru Magdě, že je v "Božím plánu", aby Hauserovi měli ještě jedno dítě. V osmatřiceti letech Magda skutečně otěhotněla a narodila se jim holčička.

Po návratu z porodnice ji čekal šok. Manžel si do komunity přivedl novou partnerku. Na doporučení guru podal žádost o rozvod. Půl roku pak žil v komunitě s jinou ženou přímo před Magdinýma očima. Kujalová ho povzbuzovala: "Patříš k Vlastě, protože tvoje manželka zklamala. Bude z tebe velký guru."

Hned po šestinedělí se mužem opuštěná Magda musela zapojit do práce v komunitě. I při kojení ji guru kontrolovala, jestli dítěti nedává pít moc dlouho. "Prala jsem, žehlila, umývala podlahu, nosila uhlí, zatápěla. Kujalová ale stejně prohlásila, že jsem líná a neschopná a že jakmile přestanu kojit, dcerušku mně vezme. Klekla jsem ji k nohám a prosila o slitování. Odkopla mě a křičela, že Bůh potřebuje silné lidi."

Při nedělní bohoslužbě guru Magdu objala a šeptala ji: Jsi moje přítelkyně, jsi už blízko cíle, vydrž, vím, že je to těžké. Stovky lidí čekají, že to zvládneš. "To bylo její - přesvědčit mě, že jsem špatná a neschopná a pak mě milostivě pozvednout k sobě. Metoda cukru a biče stoprocentně fungovala, byla jsem na dně," říká Hauserová.

Tehdy zcela vážně uvažovala o tom, že spáchá sebevraždu. Nejlépe bude vzít klíčky od auta a rozjet se plnou rychlostí proti nedaleké zdi, honilo se jí hlavou. "Nechtěla jsem způsobit nepříjemnosti. Chtěla jsem, aby to vypadalo jako nehoda. Na poslední chvíli jsem však dostala strach: Co když se jenom zmrzačím a budu na vozíku, všem na obtíž?"





Znovu s otevřeným hledím

Pak se stalo něco, co nikdo nečekal. Manžel se k Magdě vrátil. Roztrpčená guru mu vyčetla, že je slaboch. Pustila se do něj, že si kupuje noviny. Řekl jí, že nechce být fanatikem a chce vědět, co se děje ve světě. "Já jsem tvá guru, musí ti stačit, co ti předkládám," prohlásila. Odpověděl, že ji už za svou guru nepovažuje. Kujalová ho vykázala z komunity a později zapověděla přístup do hájenky i Magdě.

"Ve čtyřiceti jsme začínali úplně znovu," vypráví Hauserová. "Manželovi rodiče nás sice nechali bydlet u sebe v Brně, ale já jsem byla po dlouhé době žití mimo civilizaci úplně dezorientovaná. Nevěděla jsem, jak vypadají peníze, byla nová měna, rozpadla se republika a všechno bylo třikrát tak drahé."

Stále jí znělo v uších proroctví Kujalové, že nikdy nenajde klid, protože zklamala Boha. Pekla doma rohlíky a housky, aby si Bůh nemyslel, že odešla kvůli pohodlí. Pořád ještě věřila učení guru.

Po dlouhé době vkročila do kostela. Slyšela mluvit brněnského kněze o boží lásce a odpuštění. Za měsíc si troufla jít za farářem a všechno mu vyprávěla. Chytal se za hlavu a půjčil jí knihy o sektách a psychické manipulaci. "To mně otevřelo oči. Pochopila jsem, že Most ke svobodě je klasická sekta, jakých je ve světě spousta."

Postupně si zvykala na to, že musí o svém osudu rozhodovat sama. Jejich manželství se ukázalo nevyléčitelně nahlodané životem v sektě. Kvůli dětem se nechtěla rozvést, nakonec se s mužem dohodli, že budou žít odděleně.

Po nedobrovolném odchodu ze sekty musela bojovat s nenávistí vůči guru. Zášti, která vystřídala slepý obdiv, se zbavila, až když se vrhla do práce v křesťanské rozhlasové stanici Proglas. "Připravila jsem besedy s mladými lidmi, na nichž jsem líčila své zkušenosti se sektou. To byla nejlepší terapie, vypovídat se z toho, varovat ostatní."

Dnes je jí, jak tvrdí, Ladislavy Kujalové spíš líto. A na lidi ze sekty vzpomíná s pochopením. "Respektuji jejich idealismus, pracovitost, schopnost obětovat se. Rozhodně to nejsou pro mě žádné trosky."

Když se ale Magdy zeptáte, zda je Kujalová dobrá herečka, dostanete překvapivou odpověď: "Nic nehrála. Pořád jí věřím, že se na ni napojují nějaké bytosti. Jen si nejsem jistá, že jsou to bytosti dobré. Zlo může mít různé podoby."

"Paní Hauserová prostě nemůže zavrhnout všechno, přiznat si, že to byl od počátku omyl a že guru naletěla na mystifikaci," vysvětluje si Magdin postoj Zdeněk Vojtíšek. "Ale přesto je ohromně silná. Pro mne je příkladem, že i sekta může posloužit tomu, aby člověk osobnostně a duchovně vyspěl."

Nedávno Magda zahlédla cestou do rozhlasu inzerát. Kdosi prodával za milión dvě stě tisíc korun jejich bývalý byt, který obětovali na oltář sekty. "Sevřel se mi žaludek a zaplavila mě vlna vzteku. Tak o tohle všechno jsme přišli." Pak si vzpomněla, že ji čeká natáčení s invalidním sportovcem na vozíku, a řekla si: "Přece pouze díky tomu, co jsem prožila, dostala jsem se k práci, kterou mám ráda." Zmocnil se jí pocit výjimečnosti. Jiný, než když tenkrát chtěla spasit svět.


Se svolením převzato z iHNed.cz: zpravodajského serveru Hospodářských novin 3.9.2004

Další odkaz k tématu: Rozhovor s ing. Magdou Hauserovou na webu DINGIRu - časopisu o současné náboženské scéně