Odkud vlastně církev získala Bibli? Spadla z nebe, nebo má nějakou zvláštní cestu vzniku, nebo ji napsal nějaký moudrý spisovatel?

Na počátku Bůh vodil svůj lid po svých cestách. Staral se o něj a dával mu poznat sama sebe. Bůh, ve své lásce k člověku, chtěl, aby jeho starost o člověka byla zvěstována i dalším pokolením a v posledku všemu stvoření. Pro lid bylo přirozené, že si vyprávěl o Božím díle. Tak se stalo, že každá nová generace poznávala Boha nejen ze své zkušenosti, ale i z života svých Otců. Předávali si Boží zjevení. Nejdříve si o Božím jednání jen vyprávěli. Po nějaké době si mezi nimi Bůh vybral a uschopnil jednotlivce k tomu, aby jeho slovo napsali. Bůh sám se staral, aby napsali právě to potřebné a nic navíc. Na psaní každé jednotlivé knihy se většinou podílelo více lidí a v různé době.

A stejně tak je tomu s Novým Zákonem. Nový zákon vznikl jako výsledek Božího působení, v počátcích formování Církve. Bůh si obdobně jako u Starého Zákona vzbudil lidi, které Duchem Svatým uschopnil k zapsání toho co chtěl, aby bylo napsáno. Můžeme říci, že Bůh nejdříve napsal své slovo v životě lidí. Teprve pak bylo napsáno jako text. Bůh sám vepsal do srdcí lidí své slovo, které později bylo zapsáno i do knih Písma. Zkráceně můžeme říci, že Bible nevznikla mimo církev, ale uprostřed církve. Bible je "produkt" církve vedené Božím Duchem k sepsání tohoto díla. Bůh je ten od koho vychází iniciativa k napsání Bible. A výsledek této dlouhé cesty je Bible jak ji známe dnes.

Zpracováno podle Michaela Špilara


Internetový rozhovor s Angelem Scaranem: Jak číst Bibli s porozuměním?