Důvěru nestačí prokázat jen jednou,
ale neustále, na každém kroku

V celé mé práci se mi ujasnila hodnota toho, co označujeme slovem důvěra. Ta leží i u kořenů opravdového přátelství. V duchu vzájemné důvěry se dá žít podstatně krásnější, hodnotnější a kvalitnější život. Vyžaduje to však důvěryhodnost mého i tvého jednání – nás obou. Nestačí důvěru prokázat jen jednou. Je třeba ji prokazovat neustále, na každém kroku. Snažil jsem si osvojit kroky, které vedou od soupeření ke spolupráci – tak, jak jsem je ve své práci upřesnil.

Existuje i jiná cesta než soupeření

Nejprve musí alespoň jeden z dané dvojice pochopit, že spoluprací je možno získat více nežli soupeřením, a ujasnit si, kam které možné řešení vede. Nejen to. Sám z vlastní iniciativy musí toto rozhodnutí ke spolupráci provést. Udělat první krok, i když třeba na to doplatí. Ukáže tím druhému cestu. A musí pokračovat tak dlouho, až ten druhý pochopí, že existuje jiná cesta nežli soupeření. Když to pochopí a začne podle toho jednat, je první kolo vyhrané. Život však není jen jedno kolo. Proces hledání a nacházení spolupráce musí pokračovat na každém kroku života. Tak se rodí dobré vztahy mezi lidmi.

Konflikty mezi lidmi byly, jsou a budou

Pomocí mi bylo i poznání, jakou paseku může udělat to, když člověk v konfliktní situaci hledá jen to, co je pro něho nejlepší. Když myslí jen na sebe a nehledí na to, jak je druhému člověku. Poznávání toho, jak je druhému člověku, s nímž jsem ve styku, a hledání oboustranně přijatelného a oboustranně výhodného řešení konfliktů by se mělo stát součástí výchovy na všech stupních.

Poznal jsem, že konflikty mezi lidmi nejen byly a jsou, ale i budou. Proč? Protože jsme odlišní. Je tedy třeba s nimi počítat na každém kroku. Nejen to. Je dobré se na ně a na jejich řešení připravit, podobně jako se cvičíme např. v tělocviku, ve škole na další život. Poznal jsem, že konflikty se nemusí řešit jen „bořivě“.

Se svolením převzato z knihy:
Dvě lásky, kterou vydalo Karmelitánské nakladatelství.
Několik kapitol z této knihy naleznete zde.