Všimli jste si někdy, že většina příběhů o obrácení má stejný scénář: z hrozného hříšníka se stane úžasný světec, a většinou jde o změnu tak obrovskou, že i pan Jekyll a pan Hyde blednou závistí? Měli jste někdy pocit, že vašemu životnímu příběhu taková dramatičnost chybí, a pochybovali jste proto o tom, jestli bylo vaše obrácení opravdu upřímné?

Cílem křesťanského života je ale něco mnohem víc než jen přestat s destruktivním nebo hříšným chováním. Cílem je odevzdat se Bohu. Když se takto odevzdáme, získáváme milost, abychom opustili sobecký život a začali žít nesobecky. Podle mého názoru je právě tohle rozdíl mezi konverzí ke Kristu, která se většinou týká hlavně myšlení, a proměnou v Kristu, která zahrnuje činy: změnu prostředí, způsobu vyjadřování, chování a motivací.

Konverze jsou úžasné v tom, že vedou hříšné lidi k tomu, aby se stávali dobrými nebo alespoň lepšími, než byli. Krutá realita ale je, že Ježíš vás nevolá, abyste byli lepšími lidmi. Ježíš Kristus vás vybízí, abyste se stali novými lidmi, novým stvořením (Gal 2,20), abyste se neobrátili pouze ve vaší mysli, ale proměnili se v těle i v duchu. Znamená to přiznat si, že život, který právě žijete, možná není tím, k čemu vás Pán volá. Znamená to přiznat si, že jsou oblasti vašeho života, v nichž Pánu nedovolíte být skutečně Pánem.

***

Se svolením převzato z knihy: Crash test, kterou vydalo Karmelitánské nakladatelství. Několik kapitol z této knihy naleznete zde.