Jednoho dne přisel do třídy učitel filozofie. Když se studenti usadili, vzal ze šuplíku nádobu a naplnil ji až po okraj kameny. Potom se zeptal studentů, zda si myslí, že je nádoba plná. Studenti s ním souhlasili, že je. Potom profesor vzal krabičku s malými kaménky a vysypal je do nádoby s kameny, zatřásl nádobou a kaménky propadaly mezi kameny.

Profesor se zeptal znovu. Je teď nádoba plná? Studenti se pousmáli a souhlasili, že je. Profesor ale vzal krabičku s velmi jemným pískem a vysypal ho do nádoby. Samozřejmě písek vyplnil i ty nejmenší mezírky mezi kameny. Ted už byla nádoba opravdu plná.

Potom profesor řekl: „Touto ukázkou jsem chtěl znázornit, že náš život je jako tato nádoba.

Kameny – to jsou nejdůležitější věci ve vašem životě - vaše vztahy, přátelé, rodina, partner, děti, zdraví, smysluplná práce, odpočinek… Všechno, co je tak důležité, že kdybyste to ztratili, bylo by to velmi těžké.
Kaménky znázorňují ostatní, méně důležité věci. Například vaše zaměstnání, uznání druhých, bydlení, auto...
A písek je všechno ostatní, co nějak patří k životu.

Když dáte písek do nádoby jako první, nezůstane vám žádné místo pro kameny. To stejné platí i v životě. Když budete ztrácet čas a energii na drobnosti, nikdy nebudete mít čas na věci, které jsou skutečně důležité. Věnujte proto prosím pozornost rozhodujícím věcem ve vašem životě. Hrajte si se svými dětmi, vezměte svého partnera tancovat… Vždy bude čas jít do práce, uklidit dům, uvařit oběd, nakoupit.

Dejte si záležet na kamenech (věcech, na kterých vám skutečně záleží).
Určete si své cíle.
To ostatní jsou jen kaménky a písek.
Hodně štěstí, doufám, že se vám to podaří!“

Dovětek: Poté k profesorovi přistoupil jeden student a zeptal se ho: „Myslíte pane profesore, že nádoba už je plná?“ Profesor mínil, že ano. Student tedy vzal láhev piva a vlil ji do nádoby. Pivo se vsáklo do písku. A ponaučení?
Na pivo se vždycky místo najde. :-)

(Převzato z internetu, upraveno)