www.vira.cz/prvni-svetova-valka

Ztráty na životech,
ztráty psychické i duchovní...

28. července 1914 byla Srbsku oficiálně vyhlášena válka Rakousko-Uherskou monarchií. Historický sled událostí, politické tlaky, smutné události v císařské rodině a další a další vlivy otevřely konflikt, jaký dosud Zeměkoule nezažila. A to nejen na rovině ztrát na lidských životech, ale také na rovině psychického či duchovního zlomu v myšlení lidí. Objevitelské devatenácté století, které vlilo naději v pokrok, se zhroutilo pod strašlivým zážitkem deseti milionů mrtvých, naprosté bezúctě k lidskému jedinci, zážitkům bezvýchodné situace... Technika a vývoj svět nezachránily.

180.000 padlých
občanů naší země

Ba co více. Tento světový konflikt postihl hluboce i naši zemi. Ve válce bylo nasazeno kolem milionu našich občanů (tedy nejen Čechů, ale i Němců, Slezanů,…) a odhaduje se, že 180 tisíc jich padlo. Není přesně zachyceno, kolik lidí se vrátilo postižených na doživotí. Lze ale říci, že většina mužů ve věku od 18 do 50 let se s válkou nějak potkala. Nebo ještě jinak, válkou byla zasažena většina rodin: hlad, nenaplněné čekání na milované otce, syny, manžely, návrat vojáků postižených psychickými problémy, podlomení důvěry v autoritu státu i velení pod tíhou osobních zkušeností s nezodpovědným rozhodováním generálů, atd.

Tyto události hluboce poznamenaly celou generaci lidí, kteří tímto válečným peklem prošli a prožili ho. A netýká se to jen naší země. Podobně na tom byla velká část Evropy. Nelze přehlédnout, že mnohé dění v následujících letech bylo zásadně poznamenáno válečnou zkušeností. Od výtvarného umění až po rozvoj nacionalismu. V naší zemi se brzy rozhořela diskuse zvláště o zásluhách legionářů v kontrastu s běžnými vojáky C.K. armády. Je úkolem historiků přiřadit správné hodnocení jednání mocností i jednotlivců. Je však bezesporu, že v rovině jednotlivců na všech stranách konfliktu řada lidí prokázala obrovskou odvahu a mnozí nabídli svůj život za svoji zemi, spolubojovníky, přátele a rodiny. Jim beze sporu patří ocenění a úcta.

Spáchané zlo křičí
a volá po smíření

Nelze zapomenout, že dopady na naši kulturu, politiku, myšlení a víru byly zásadní. Věřící lidé nesou v paměti ještě jeden hluboký rozměr takového konfliktu - zlo. Spáchané zlo, které křičí. Tato bolest volá stále po smíření, odpuštění, vyslovení lítosti a po budování cest dobra. 

Na mnoha místech ČR
budou probíhat modlitby za náš národ

Proto se věřící lidé rozhodli v tomto roce 2014, kdy si připomínáme 100. smutné výročí vypuknutí války, modlit za všechny postižené bolestným konfliktem. Na mnoha místech ve vesnicích a městech se u památníků obětem této války sejdou lidé – věřící i nevěřící, mladí i staří, obyčejní i nositelé různých úřadů, kterým osudy předků nejsou lhostejné. A společně ve vzpomínce a modlitbě prosí Boha o proměnu zla v dobro, v požehnání a odvahu budovat spravedlnost, pokoj a dobro.  Osudy našich předků totiž ovlivňují i naše osudy dnes. Připojit se k modlitbám či vzpomínce může každý.