Spiritual bypassing
- spirituální zkratka

Američan John Wellwood, hovoří o tzv. spiritual bypassing - o spirituální zkratce. Myslí tím „pokus, popřít základní lidské potřeby, city a úkoly spojené s vývojem, nebo pomocí spirituálních technik a cviků překotně se stát dokonalým“. Pokud ale chci žít životem s Bohem a modlit se, je nutné, abych se na své duchovní cestě nejprve utkal se svou realitou, abych akceptoval svou vitalitu a sexualitu. Jinak se pokusím přeskočit své stinné stránky a příliš rychle se dostat zkratkou k Bohu. Nejde tu však o Boha skutečného, nýbrž vždy jen o jeho projekci.

Ikaros se náhle zřítil,
protože měl křídla jen z vosku

Právě pro mladé lidi je nebezpečné hnát se za vysokými ideály, extrémně mnoho meditovat a stát se co nejrychleji lidmi spirituálními. Právě mladí se musí nejprve dostat do kontaktu se sebou a svou realitou, aby dospěli k Bohu - jinak budou jak Ikaros, který se náhle zřítí, protože má křídla jen z vosku.

V hloubce své duše se setkám se svým srdcem
a zároveň s Bohem

Od Izáka z Ninive se traduje tento výrok: „Snaž se vstoupit do pokladnice ve svém nitru a uvidíš pokladnici nebeskou! Neboť ta i ona jsou totožné. Vstoupíš-li, uzříš obě. Žebřík ke království nebeskému je skryt v tobě, ve tvé duši. Odvrať se od hříchu a ponoř se do své hlubiny: tam najdeš schodiště, po němž se dá vystoupit vzhůru“ (Bickell str. 302).

Zde je cestou k Bohu sestup do vlastní skutečnosti. Skok do vlastní hloubky. Vlastní nedokonalost, slabost a hřích mě nutí, abych opustil své vlastní vykonstruované ideály a abych skočil do propasti své duše. Tam se setkám se svým srdcem a zároveň s Bohem.

Podle knihy Spiritualita zdola (A. Grün, M. Dufner),
kterou vydalo Karmelitánské nakladatelství
Několik kapitol z knihy naleznete zde