Boží něha

Něha! Pán nás miluje něžně. Zná nádherné umění pohladit – v tom spočívá Boží láskyplnost. Nemiluje nás slovy. Přistupuje k nám a s něhou nám dává svou lásku.

Blízkost a něžnost! Právě tak miluje Pán, který se k nám láskyplně přibližuje a dává nám všechnu svou lásku i v těch nejmenších věcech. Právě blízkost a něžnost nám ukazují sílu Boží lásky.

Cítíme-li se silnými, nikdy nezakusíme Pánovu něhu, Pánovo tak krásné pohlazení. „Neboj se, já jsem s tebou, beru tě za ruku…“ Těmito slovy nám Pán umožňuje chápat onu tajemnou lásku, kterou k nám chová. A když mluví Ježíš sám o sobě, říká: „Jsem tichý a pokorný srdcem.“ Také on, Boží Syn, se snižuje, aby přijal Otcovu lásku.

Bůh na vždycky očekává

Pokora a mírnost tvoří jakýsi rámec křesťanského života. Křesťan si vždycky počíná takto, tedy pokorně a mírně. A Ježíš nás očekává, aby nám odpustil.

Můžeme se zeptat: Odevzdat své hříchy Bohu, jít ke zpovědi, tedy neznamená jít na mučidla? Ne. Znamená to chválit Boha, protože mne, hříšníka, spasil On. A když se zítra dopustím téhož? Jdi příště, a potom zas a zas a zas… On nás vždycky očekává. Taková je Pánova něha, pokora, mírnost…