Milujete svého namžela?
A vážíte si ho?

V Bibli stojí, že muži mají své manželky milovat jako sami sebe, a ženy si mají vážit svých mužů. Mnozí křesťanští manželé znají tento úryvek a umí ho přinejmenším parafrázovat. Řídí se tím však někdo doopravdy?

Zrovna včera jsem mluvil s dvěma svými novými klientkami, které chtěly zachránit svá skomírající manželství. Zeptal jsem se jich, zda svého manžela milují. Bez váhání odpověděly: „Ano.“ Potom jsem se jich zeptal, zda si svého manžela váží. Jedinou odpovědí byly rozpaky. Zadrhávaly se jako staré auto, které potřebuje seřídit. Jedna z nich přiznala, že poměrně hodně čte, ale s ničím takovým se dosud nesetkala. Zeptala se mě, jak si má svého manžela bezpodmínečně vážit. Řekl jsem jí, že stejně, jako má ji její manžel bezpodmínečně milovat – jenom s Boží pomocí. Usmála se.

Muž potřebuje vnímat úctu
stejně jako žena lásku

Často dostávám otázku: „Jak můžete mít takovou jistotu, že žena potřebuje hlavně cítit lásku a muž ze všeho nejvíc potřebuje cítit úctu?“ Především tuto pravdu potvrzují mé zkušenosti poradce a manžela. Právě žena se ptá: „Miluje mě můj manžel tak jako já jeho?“ Ví, že ona jeho miluje, ale občas si klade otázku, zda ji on miluje také tolik.

Na druhou stranu muž se obyčejně neptá: „Miluje mě moje žena stejně jako já ji?“ Proč ne? Protože si je její láskou jist. Často se ženatých mužů ptám: „Miluje vás vaše žena?“ Odpovídají: „Ano, samozřejmě.“ Potom se ale zeptám: „Je s vámi spokojená?“ Na to obvykle přichází odpověď: „Ani náhodou.“ V mnoha případech si muž manželčinu nelibost vykládá jako neúctu nebo dokonce pohrdání.

Jednat s úctou za všech okolností

Mnozí křesťanští manželé znají Efezským 5,33 a umí ho přinejmenším parafrázovat. Apoštol Pavel říká mužům, aby milovali své manželky jako sami sebe, a ženám, aby si vážily svých mužů. Řídí se tím však někdo doopravdy?

Křesťanské manželky by se neměly domnívat, že onen biblický verš znamená: „Muži, milujete své ženy bezpodmínečnou láskou a vy, ženy, mějte své muže v úctě, jen pokud si ji zaslouží.“ Jak se říká, měřit se má každému stejným metrem. Podle tohoto verše je úcta pro manžela stejně důležitá jako láska pro manželku.

Nejde o to, zda si muž úctu zaslouží, nýbrž o to, aby ženy byly ochotné jednat se svými muži uctivě bez podmínek. Žádný muž necítí lásku k ženě, která působí dojmem, jako by pohrdala tím, kým jako člověk je. Klíčem k vytvoření manželových láskyplných citů k manželce je dávat mu najevo bezpodmínečnou úctu.