Jsme mnohdy zaskočeni svými vlastními zlými myšlenkami

Když se podíváme trochu blíže na sebe samé, objevíme, že v nás se neustále odkudsi vynořují zlé myšlenky. Jedním z řešení takových situací je sáhnout po Bibli a najít v ní (Boží) slovo, které promluví přesně do nevítané myšlenky.  Slovo z Písma v nás tak naváže kontakt k protipólu, který je rovněž součástí naší duše. Každý z nás si totiž v sobě neseme vždycky oba póly: strach i důvěru, lásku i agresi, kázeň i nekázeň, zbožnost i bezbožnost, svatost i světské smýšlení. Postavíme-li proti svým negativním myšlenkám slovo Písma, povede nás k setkání s důvěrou, láskou, silou a tím svatým, co je v nás, i když se právě silně hlásí o slovo to nesvaté.

„Pozitivní myšlení“ není přílišnou pomocí

Tuto takzvanou antirrhetickou metodu, kterou popsal psycholog mezi prvními mnichy jménem Evagrius Ponticus (345–399), je zapotřebí ale odlišit od pozitivního myšlení, jak se dnes různě praktikuje. Moc pozitivního myšlení se totiž snaží eliminovat z člověka násilně všechny jeho negativní myšlenky a nahradit je myšlenkami kladnými. Tím se ovšem jedinec dostává pod tlak, že zkrátka musí vidět všechno jen a jen pozitivně. Neodpovídá to ale skutečnosti a mnozí tak už na metodě pozitivního myšlení ztroskotali. V takovém případě se pak velice důrazně přihlásí o slovo negativní pól, a tím často bývá deprese.

Křesťanství je v takovém případě realističtější a lidštější. Jednoduše počítá s negativními myšlenkami a připouštějí si je. Následně je ale dobré do takových myšlenek vyslovit nějaké slovo z Bible, které proti zraňujícímu působení myšlenky nasazuje uzdravující moc Božího slova.

Když pokušitel zneužil biblické výroky,
Ježíš nasadil rovněž slova Písma a vyrazil mu zbraň z ruky

Evagrius se odvolává přímo na Ježíše Krista. Jemu satan našeptával v okamžicích pokušení slova, která ho měla svést k tomu, aby opustil své pravé poslání. Proti negativním slovům pokušitele, který neváhal zneužít biblických výroků, Ježíš nasazuje rovněž slova Písma a vyráží jimi nepříteli zbraň z ruky. Samozřejmě i Ježíš ví, co je to pokušení. Pokušení nás bude pronásledovat neustále. Měli bychom s tím počítat, nesnažit se nad ně povyšovat a nedomnívat se, že jsme ve svém duchovním životě či ve schopnosti pozitivně myslet dospěli už tak daleko, že pro nás negativní vzorce myšlení nepředstavují už vůbec žádný problém.

Nejsme svým negativním myšlenkám vydáni na pospas,
v Bibli nám Bůh daroval lékařskou knihu

Je třeba, abychom byli realističtí a lidští. Je třeba počítat s tím, že se v nás tu a tam přihlásí o slovo bláznivé a možná i dost nepříjemné myšlenky, za které se možná i stydíme. Taková je prostě skutečnost. Máme-li se jimi zabývat, potřebujeme k tomu pokoru a humor. My bychom se ale mnohem raději bavili o svých pokrocích, zkušenostech a úspěších. Na druhé straně ale nejsme svým negativním myšlenkám vydáni bezbranně na pospas. V Bibli nám Bůh daroval lékařskou knihu, jejíž slova se přesně hodí na naše neuspořádané myšlenky. Začnou je pozvolna proměňovat, budeme-li je užívat trpělivě a pravidelně.

Neztrácejme odvahu  kvůli špatným myšlenkám, nehodnoťme je, ale jednoduše proti nim v důvěře a s humorem postavme slova z Bible. Zjistíme pak, že se naše myšlení mění – a spolu s ním také vnímání sebe sama.

Podrobnější verze tohoto textu
je zveřejněna zde (na webu pastorace.cz)