Jak si, prosím, mohu představit Boha? Může člověk Boha nalézt? A jak si věřit ve své víře?

Jak si mohu představit Boha?

Abychom si mohli představit Boha, musíme počítat s tím, co uniká běžné zkušenosti: ale počítat s tím! K tomu potřebujeme odvahu vyjít z takových představ, které nás stále vracejí zpátky, nevedou nás dopředu. A pak stačí na Boha pomyslet a už to jde samo. Domnívám se, že stačí odstranit překážky, uvolnit hráz, a voda už teče sama, dovolíte-li tento obraz.

Může člověk nalézt Boha?

Poctivé hledání Boha musí dříve nebo později ústit do jeho nalezení. Hledat Boha totiž znamená, že se člověk vzdává svých fixací (drobných i větších), prochází očistou, jak to pojmenovává klasický teologický slovník. Opakem je zatvrzelost ve vlastním hledačství, což nakonec vede k bizardním náboženským výkonům, nikoliv k upřímné víře. Myslím, že studium teologie je krásná příležitost, jak Boha hledat a najít. S Vaším tvrzením rád souhlasím.

A jak si věřit ve své víře?

Myslím, že je třeba dlouhé cesty zrání, pokud ve vztahu k Bohu začínám na „své“ víře. Musím zjistit, že „má víra“ není moc pevná. Svou pevnost ale získává tím, že se spoléhám na Boha. Síla víry totiž spočívá v tom, že objevím vlastní nestálost a slabost víry, s níž se obracím na Boha (Krista), od něhož získávám pevné přesvědčení, že moje víra je silná a pevná jen v něm; a pak je silná i má víra.

(Na dotazy čtenářů odpověděl ThLic. Prokop Brož Th.D., děkan Katolické teologické fakulty UK v Praze) Převzato z online rozhovoru „Patří studium teologie i do 21. století? Ptejte se děkana teologické fakulty UK v Praze Prokopa Brože“, který proběhl na webu vira.cz v úterý 1.2.2011