Také se bojíte se neúspěchu?

Čeho se ve svém manželství nejvíc obáváte? Nebojíte se jako manžel nejvíc toho, že přijdete s láskou, a vaše žena vám dá najevo pohrdání? Že na vaši dobře míněnou snahu o blízkost, otevřenost, porozumění, smíření, věrnost a uznání zareaguje neuctivostí?

Nebojíte se jako manželka ze všeho nejvíc toho, že budete projevovat úctu, a váš muž k vám bude ještě chladnější než kdy dřív? Osvojila jste si „jazyk“ úcty, takže oceňujete jeho pracovní úsilí, jeho touhu chránit a zaopatřovat, sloužit a vést a dělit se s vámi o svůj vhled do situace. Také se snažíte být mu přátelsky po boku a častěji navodit sexuální blízkost. Navzdory tomu všemu však zůstává chladný. V dobré víře jste jako zralý partner udělala vstřícný krok, ale váš manžel se nezměnil. Znamená to tedy, že spojení lásky a úcty prostě nefunguje?

Láska a úcta budou odměněny

Když prokazujete bezpodmínečnou lásku nebo úctu, následujete Boha a řídíte se jeho vůlí ve vašem životě. V konečném důsledku s tím váš partner a vaše manželství vůbec nesouvisí. Pouze dáváte najevo svou oddanost Bohu a víru tváří v tvář nemilujícímu manželovi nebo neuctivé manželce. Bezpodmínečná láska a bezpodmínečná úcta budou odměněny. V Bibli se píše, že „Pán odmění každého, kdo něco dobrého učiní“ (Efezským 6,8). Všechno, co ve svém manželství uděláte, se počítá, i když si toho váš partner nevšímá. 

JEHO LÁSKA PŘINÁŠÍ POŽEHNÁNÍ BEZ OHLEDU NA JEJÍ ÚCTU.
JEJÍ ÚCTA PŘINÁŠÍ POŽEHNÁNÍ BEZ OHLEDU NA JEHO LÁSKU.

Naděje pro všechny

Když jsem začal přednášet o tom, jak se tato biblické pravda vztahuje na manželství, nebyl jsem si jist, jak to lidé přijmou. Mnozí kupodivu přivítali tento princip s otevřenou náručí. Ti, kdo prožívají beznaděj, náhle vidí pravdu, že na tom, co dělají, Bohu záleží; nic nepřichází nazmar. Tato myšlenka nejen že oživuje skomírající manželství, ale pomáhá i dobrým manželstvím.

Klíčový princip „lácky a úcty“ hraje v dobrých manželstvích stejně důležitou roli jako ve špatných. Principy lásky a úcty by koneckonců měli všichni manželé a manželky uplatňovat především z oddanosti Kristu. V opačném případě mohou snadno podlehnout arogantní pýše na „své skvělé manželství“. Pozor si musí dávat všechny manželské páry. Ti, kdo si myslí, že stojí, by snadno mohli padnout. Tolikrát se zdá, že manželům všechno krásně klape, a pak najednou bác! Jestliže se přestaneme dívat na Krista (nebo se na něj vůbec dívat nezačneme), stavíme na písku, a když pak přijdou bouře, může nás to smést (viz Matouš 7,24–27).