Minulý týden během jedné jediné hodiny ztratilo během velkého požáru život devět lidí. Zprávy, které o této smutné události ráno vyšly, zaváněly až cynismem: měli tam ti lidé vůbec co dělat? Objekt byl totiž zabezpečen a šlo o násilné vniknutí. Jak velkou škodu požár způsobil majiteli objektu? Trvalo celých několik hodin, než si média začala klást otázku po promarněných devíti mladých lidských životech. Jakoby tyto měly menší cenu, než životy ostatních. Lidé, kteří v tom hrozném požáru uhořeli, byli totiž lidé bez domova.

Událost z minulého týdne ale ukazuje na jednu důležitou skutečnost. Životy lidí bez domova jsou v podstatě každodenně ohroženy, jsou to křehčí lidé, než by se mohlo na první pohled zdát. Jsou ale bez pochyby součástí naší společnosti, i když bývají raději viděni na jejím okraji nebo zcela mimo dosah. Každý z nich má svůj originální příběh, každý z nich má co vyprávět a každý z nich má také stejná lidská práva jako kdokoli z nás. Jejich přítomnost mezi námi vzbuzuje emoce, klade otázky, vede k zamyšlení a možná i k improvizovanému rozhovoru či alespoň gestu milosrdenství. Někdo bezdomovce považuje za hrozbu a nebezpečí. Někdo říká, že jsou přirozenou součástí života společnosti… Pro někoho jsou lidé bez domova jen obtížní ´bezďáci´ a ´houmlesáci´. Pro někoho jsou lidé bez domova stále lidmi...

O lidech na ulici se často hovoří spíše s emocemi, než střízlivostí, spíše pocitově, než s opravdovými argumenty založenými na faktech a znalosti situace. Proto se Komunita Sant´Egidio před nadcházející zimou rozhodla rozpoutat střízlivou a věcnou společenskou debatu a reagovat na současnou neutěšenou situaci osob bez přístřeší a uspořádat konferenci na vysoké úrovni. Konference, která nese název Lidé bez domova – součást města či periferie?, se bude konat 23. listopadu 2010 v Senátu ČR pod záštitou senátora Petra Pitharta. Bude slavnostně zahájena vystoupením Otce arcibiskupa Mons. Dominika Duky a vystoupí na ní Jiří Pospíšil - ministr spravedlnosti, David Kafka - náměstek ministra práce a sociálních věcí, Zdeněk Tůma, Pavel Svoboda a Markéta Reedová. K účasti na konferenci jsou všichni srdečně zváni, vstup je zdarma.

Podrobnější informace o konferenci jsou k nalezení na www.konferenceobezdomovectvi.cz, rezervaci míst je možné učinit na e-mailu: info@santegidio.cz.