Přiblížilo se Boží království. (Mk 1,15) - Biblický citát na dnešní den

Sekce: Knihovna

Veronika Suchá

Vánoční polévky

Rybí polévka jako česnečka, rybí polévka se sušenými houbami, drůbeží krém

z knihy Vánoční a silvestrovská kuchařka , vydal(o): Vyšehrad

Rybí polévka jako česnečka 

1 porce ryby bez kostí, 3 brambory, 5 stroužků česneku, sůl, hrst krup, majoránka, špetka mletého černého pepře, 2 krajíčky chleba, olej na smažení

Rybu nakrájenou na malé kostky vaříme do poloměkka, přidáme nakrájené brambory, hrst krup a uvaříme doměkka. Když je vše hotové, okořeníme rozetřeným česnekem se solí, opepříme a do solíme. Polévku podáváme s opečenými malými topinkami.

Rybí polévka se sušenými houbami

1 rybí hlava, 6 kuliček černého pepře, jikry, mlíčí, hrst sušených hub, mrkev, celer, petržel, cibule, 100 g másla, 2 polévkové lžíce hladké mouky, sůl, muškátový květ

Opranou rybí hlavu očištěnou od očí a žaber uvaříme s celým pepřem. V druhém hrnci uvaříme jikry, mlíčí a hrst sušených hub. Ve třetím hrnci uvaříme kořenovou zeleninu a cibuli. Všechny vývary přecedíme do společného hrnce, přidáme obrané maso z hlavy,
jikry, mlíčí a vmícháme máslovou jíšku. Přidáme masový bujon, podle chuti muškátový květ, sůl a vaříme 10 minut. Polévku můžeme vylepšit na kostičky nakrájenou mrkví. 

Drůbeží krém

1500 ml vody, křídla, krk a drůbky z jedné husy (kachny, kuřete), 100 g drůbežího masa, 100 g kořenové zeleniny, 1 cibule, 100 g másla, 100 g hladké mouky, masox, muškátový květ Knedlíčky: 200 g strouhanky, 100 g másla, špetka pepře, soli, muškátového květu, 1 vejce, 2 polévkové lžíce vývaru, 1 stroužek prolisovaného česneku

Do studené vody vložíme maso, očištěnou nenakrájenou mrkev, celer a petržel, rozpůlenou cibuli a masox. Rychle přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, až je maso měkké. Vývar scedíme a zahustíme ho jíškou, kterou připravíme z mouky a másla. Přísady na knedlíčky smícháme. Z hmoty připravíme stejně velké kuličky. Do přecezeného vývaru dáme zavařit knedlíčky, nakrájené maso a mrkev. Ochutíme muškátovým květem. Podle chuti dosolíme.

 


Výpis všech kapitol z této knihy: Vánoční cukroví / Vánoční kapr / Vánoční polévky

Související texty k tématu:

 


Vánoce
 Vánoce na webu vira.cz / Vánoce na webu pastorace.cz /

 

Vánoční recepty
- Vánoční recepty - přehledně uspořádané recepty na rozcestníku o Vánocích
- Udělejte letos méně cukroví, aneb co je o Vánocích ne/podstatné...
- Co s následky nemírnosti v jídle a pití? Konkrétní rady a doporučení
- Vánoční recepty v katalogu tohoto webu

Popeleční středa, začátek postní doby

(14.2.2018) Popeleční středou vstupují křesťané do čtyřicetidenního postního období, které je přípravou na...

Postní doba - účel a náplň

(12.2.2018) Co a proč v postní době dělat?! Samotný název tohoto čtyřicetidenního období není zcela jednoznačný....

Týden manželství

(11.2.2018) Dobré manželství by chtěl prožívat každý. Dobré manželství ale není samozřejmost.

Exercicie online pro postní dobu

Exercicie online pro postní dobu
(10.2.2018) Exercicie připravili karmelitáni z duchovního centra d’Avon v Paříži a jsou překládány do několika...

Světový den nemocných (11. 2.)

(5.2.2018) 11.2. se každoročně připomíná Světový den nemocných. "Nemoc dosvědčuje, že pravý život není tady..."...

Kurzy Alfa - kurzy o křesťanství ve vašem okolí
Chcete se dozvědět více o křesťanství? Navštivte kurzy Alfa ve vašem okolí.