Sekce: Knihovna

Štrůdl - recept

jednoduchý recept na jablečný štrůdl - návod krok za krokem

z knihy Recepty na vánoční cukroví,

štrůdl - jablečný závin, recept

Osvědčený a jednoduchý recept na klasický jablečný štrůdl. Vlastní těsto na štrůdl.

Ingredience, co na štrůdl potřebujeme:

  • 30 dkg hladké mouky
  • 10-20 dkg tuku
  • 1 vejce nebo jen žloutek
  • lžíce octa
  • špetka soli
  • vlažná voda (dle potřeby)
  • pokrájená jablka
  • cukr
  • skořice (ořechy, rozinky)
  • strouhanka (nasaje šťávu z jablek, která pak nevytéká)

Jak na to, aneb krok za krokem:

Těsto

1/ Do mouky přidáme špetku soli, promícháme,
pak do důlku v mouce rozklepneme vejce (nebo jen žloutek),
při dáme lžíci octa,
rozpuštěný tuk
a vlažnou vodu.

2/ Vypracujeme vláčné těsto.

3/ Na chvíli přiklopíme teplým kastrolem nebo teplou pokličkou 
a necháme 15 – 30 min. odpočinout.

4/ Pak na vále, nebo na utěrce (lépe se zavinuje a může se ještě rukou vytáhnout) vyválíme těsto.

5/ To nejprve posypeme strouhankou (lepší je obdělaná na másle),
na ni dáme postrouhaná jablka,
ty posypeme cukrem, skořicí, případně strouhanými ořechy a rozinkami.

6/ Těsto zavineme, kraje dobře uzavřeme,přeneseme na plech.
Potřeme rozšlehaným vejcem (upeče se tak dozlatova).

 

Pečení v troubě

7/ Pečeme ve vyhřáté troubě asi na 150 stupňů cca 30 min dle potřeby (záleží na druhu trouby).

8/ Štrůdl můžeme podávat posypaný moučkovým cukrem.

Osvědčený recept na štrůdl
dodala babička M.M.

Výpis všech kapitol z této knihy: Vánočka od babičky Marianny / Štrůdl - recept / Jablečný štrůdl s pivem - zvaný ´půl, půl, půl´ / Perníčky (nejen) vánoční / Skořicový závin - aneb. zabalená skořice / Bábovka - rychlý a snadný recept / Vánoční houbičky a kuličky / Vanilkové rohlíčky / Slepované ořechy / Rybí polévka / Černý kuba / Kapr na černo

Sekce: Knihovna   |   Tisk   |   Poslat kapitolu známému
Témata: štrůdl  |  recepty, vaření, kuchařky  |  vaření, recepty  |  vánoční recepty  |  Vánoce  |  svátky, období


Související texty k tématu:

Vánoční recepty
- Vánoční recepty - přehledně uspořádané recepty na rozcestníku o Vánocích
- Udělejte letos méně cukroví, aneb co je o Vánocích ne/podstatné...
- Co s následky nemírnosti v jídle a pití? Konkrétní rady a doporučení
- Vánoční recepty v katalogu tohoto webu


Vánoce
 Vánoce na webu vira.cz / Vánoce na webu pastorace.cz /

 

[nahoru]

 Odkazy 
 na jiné weby

 Papež František 

 Dominik Duka

 Miloslav Vlk

 Vojtěch Kodet 

 Tomáš Halík

 

iEncyklopedie: on-line slovník

víry čerpat
sílu k životu.
Vira.cz

Najdete nás na Twitteru:

 


 

Nejčtenější články za 30 dní

27.8.2016
Pokora nebo sebevědomí?

1.9.2016
Křehké dílo křehké Matky Terezy

13.9.2016
Nezavírejme druhé do svých posudků

Obsah vira.cz dle abecedy:

A  B  C  D  E  F  H  I  J 
K  L  M  N  O  P  R  S 
T  U  V  Z  číslice

Náhodný tip

Vrstvení achátu
Básně z vězení





Mapa webu  |  NETservis s.r.o. © 2016

© 1998 - 2016 Vira.cz | Mobilní verze