V pátek 11.2.2011 byla spuštěna nová verze portálu Vira.cz. Předchozí verze byla v provozu již od roku 2001. Stránky Vira.cz existují více než 12 let. Nový web přichází s živější grafikou a s několika praktickými novinkami. Jeho příprava zabrala 1,5 roku práce při plném provozu.

Na první pohled je patrná změna v rozložení stránek. Přibylo nové horní menu tvořené jednotlivými sekcemi katalogu. Jednou z novinek je rejstřík autorů, díky kterému můžete snadno vyhledávat texty od vašeho oblíbeného autora. Další je systém štítků, který slouží k lepšímu propojení textů s podobným tématem. Nově je pod každým článkem umístěn odkaz pro odeslání článku někomu blízkému e-mailem. V pravém sloupci nahoře najdete blok s aktualitami, na levé straně se zobrazují 3 nejčtenější články.

Současná podoba Vira.cz je jen dalším krokem na cestě vývoje webu. Tak, jako tomu bylo doposud, prakticky neustále se pracuje na nových vylepšeních. Doufáme, že se vám nová Víra bude líbit, a že vám bude i nadále užitečná.

Přechod na nový systém je poměrně komplikovanou záležitostí, proto prosíme o trpělivost, pokud se vyskytnou nějaké výpadky našich služeb. Děkujeme za pochopení.

 

 


Tisková zpráva ke spuštění nové podoby webu Vira.cz:

15. 2. 2011

Nová podoba webu Vira.cz

Praha – V pátek 11. 2. 2011 byla spuštěna nová verze stránek Vira.cz, která nahradila dosavadní systém sloužící již téměř 10 let. Nový web je proveden v pestřejším grafickém zpracování a s přehlednějším uspořádáním obsahu.

Projekt byl uveden do provozu po roce a půl přípravných prací v pátek 11.2.2011 odpoledne. „Přechod na nový redakční systém byl komplikovanější, než jsme na počátku předpokládali. Snažili jsme se totiž, aby i po spuštění nové verze stránek fungovala naprostá většina původního obsahu. To se ovšem ukázalo jako velmi obtížné u webu, který je v provozu přes 12 let, vznikal odspoda a postupně se rozrůstal, respektive se ´nabaloval´ jako sněhová koule. Proto myslím, že se pracovníkům naší redakce, dobrovolníkům a firmě, která projekt realizovala, povedlo odvést dobrý kus práce,“ komentoval vznik nové Víry pan Mucha, který vede oddělení pastoračních internetových projektů Pastoračního střediska při Arcibiskupství pražském.

Historie webu

Stránky Vira.cz provozuje od Letnic roku 1998 Pastorační středisko Arcibiskupství pražského. Kromě redakce webu se na projektu podílí několik desítek dobrovolných spolupracovníků.

Vira.cz v číslech

Na portálu Vira.cz čeká na návštěvníky více než 1000 článků, texty z 230 různých knih a další texty od více než 240 autorů. V sekci Otázky a odpovědi je k dispozici několik set zodpovězených otázek přehledně řazených v kategoriích.  Redakce rozesílá skoro 15 tisícům přihlášených uživatelů denně biblické citáty, týdně pak nedělní biblické texty s komentáři a Témata týdne.  Stránky navštěvuje poslední roky přes milion uživatelů ročně, denně pak 3 až 12 tisíc uživatelů.

Rozvoj webu

Od počátku fungování webu v roce 1998 redakce neustále pracuje na rozvoji jak samotného portálu Vira.cz, tak i na vzniku dceřiných webů: pastorace.cz, maria.cz, buh.cz,  otazky.vira.cz, rozhovory.vira.cz, vanoce.vira.cz, velikonoce.vira.cz a deti.vira.cz. V současné době je rozpracovaná nová verze webu pastorace.cz a plánují se další projekty.