Jsem studentka a naše učitelka biologie nám nabídla výstavu The Body exhibition. Já jsem se na ni nic netušíc přihlásila. Po protestu mých rodičů jsem o tom začala studovat nějaké materiály a jsem na vážkách. Prosím o radu, zda mám na tu výstavu jít. (… )

Milá …, předně Vám děkujeme, že Vás nenechává klidnou veřejné dění kolem nás, které sice může vypadat jako naprosto korektní, ale ve skutečnosti může být notně problematické. 

Těla jako komerční atrakce

Vystavené „exponáty“ jsou totiž především tělesné schránky lidí. Křesťané tělo nechápou jen jako nástroj či věc, ale jako součást člověka, který má svoji hodnotu a vyžaduje respekt a úctu, i kdyby šlo o zločince! A nejen křesťané. Vždyť mrtvá těla se pohřbívají již 30 000 let a my to považujeme za projev kultury dávných lidí.  A na této výstavě jsou těla lidí jednoduše vystavována pro komerční zisk – jako výdělečná atrakce.

Lidským exponátem se mohl stát kdokoliv (i z vašeho okolí)

Navíc se jedná nejspíše o těla vězňů, o kterých nelze zjistit, zda spáchali skutečné trestné činy, anebo to byli lidé nespravedlivě uvěznění jen pro své názory a pro svůj odpor k totalitnímu režimu své země. Zkuste si představit, že by někdo takto zabavil a vystavil tělo někoho Vám blízkého…

A čím více lidí na takovéto výstavy bude chodit, tím větší z toho budou mít pořádající firmy zisk a tím bude i větší poptávka - po těchto výstavách a hlavně - po "exponátech" na tyto výstavy... A lidským exponátem se v zemi původu – v Číně - mohl stát kdokoliv. A pokud byste žila v Číně, pak to tedy mohl být kdokoliv z vašeho okolí, ne-li Vy sama… 

Opravdový horor: lidé byli zbaveni svobody, důstojnosti a života

Ale zpět k Vaší otázce. Je to na Vašem rozhodnutí, zda půjdete či nikoli! Vy jste již nyní odpovědná za své činy a za to, že máte obhájit důvody svého jednání (před třídou, učitelem, před sebou sama…). Váš proces rozhodování a zvažování argumentů je proto velmi cenný. Možná Vám výstava pomůže k porozumění či představě o anatomii člověka. Ale možná si můžete uvědomit, že jde vlastně o horor, když si během prohlídky představíte, jak tito lidé ve vězení trpěli, možná byli umučeni, aby tu pro nás pak stáli na výstavě jako otroci zábavy současného světa… Pořadatelé výstavy používají slogan: "Výstava, která změní váš život..." Dalo by se na to reagovat tak, že výstava již opravdu změnila život mnoha lidem - resp. lidským "exponátům" a jejich blízkým... Výstava tedy rozhodně není bez problémů. Zvu Vás, abyste své jednání promyslela a rozhodla se. Snad Vám v rozhodování pomůže to, že i když učitel již koupil lístky a Vy musíte ten svůj zaplatit, pak to ale neznamená, že tam musíte jít. 

Život znamená přemýšlet, rozhodovat se a zaujímat postoje…

Domnívám se, že nastalá situace je vynikající školou skutečné reality, ve které žijeme. Věřím, že Vám velmi pomůže v dalších krocích života, protože svět, ve kterém žijeme, vůbec není bezproblémový a mnohá jednání chápaná většinovou společností jako bezproblémová, jsou ve skutečnosti velkým problémem.

Přeji Vám odvahu a radost z možnosti řídit své kroky!