Jak všichni víme, má víra různé podoby. Máš Ty nějaké vlastní základní rozlišení?

Víra je přijatý dar, je prostorem, do kterého člověk svobodně vstupuje, prostorem, v němž se vytváří vztah, jenž člověka obohacuje o duchovní dimenzi jeho existence.

Profesor Baumgartner rozlišuje z psychologického hlediska kritéria zdravé víry a patologické religiozity. Já nadto rozděluji víru z čistě praktických důvodů do dvou kategorií. Víru podle stavu - živou, mrtvou, v agónii, a podle vztahu - statickou a dynamickou.



Jaký je rozdíl mezi statickou a dynamickou vírou?

Dva lidé mohou žít v jednom bytě buď vedle sebe, nebo spolu.

Žijí-li vedle sebe, oba věří, že jsou, že existují.

Žijí-li spolu, věří si navzájem.

Statická víra znamená, že věřím v Boží existenci, ale v mém životě se to nijak neprojevuje; dynamická víra s sebou nese proměnu možnosti v uskutečnění - pohyb.

Statická víra přichází málokdy do krize, protože si neklade otázky. Dynamická do krize přijít může, protože její součástí je kladení si otázek. Může být jednou slabší a jindy silnější, mohou v ní nastat i různé pochybnosti, protože ty patří k živé a pevné víře.

***

Se svolením převzato z knihy Do výšky volím pád, kterou vydalo Karmelitánské nakladatelství. Otázky klade Jan Paulas. Několik kapitol z této knihy naleznete zde