V noci spíme. Někteří však musejí pracovat, jiní se baví, někomu je naopak těžko a smutno. Pro někoho je noc symbolem pohaslých nadějí. Přece je ale každá taková noc ohraničena svítáním, světlo vždy zahání temnotu. Věřící člověk má naději, že Bůh přichází jako světlo do temnoty noci, dává mu naději i v situaci, kdy už přestává doufat.

Noc kostelů, která bude probíhat 27.5.2011 po celé naší republice, nám dává šanci podívat se dovnitř do chrámů, které stojí v našich obcích a městech jako symboly víry a naděje. Venku je tma, ale uvnitř je světlo. I vy se tak můžete zapojit do hledání světla ve vašem životě, zkusit se ztišit v tomto zvláštním chrámovém prostoru, zapojit se do objevování krásy výtvarných a architektonických pokladů nebo rozsáhléhlo kulturního programu, který bude v kostelích zprostředkováván.

Nabízíme vám také k přečtení podrobnější informace a zajímavosti o tom, proč kostely vlastně existují a proč vznikaly. Stáhnout si také můžete letáky nejen pro dospělé, ale také pro děti s připravenými úkoly speciálně pro jejich zabavení při Noci kostelů.

Ať se pro vás tedy otevřené kostely stanou místem, kde do vaší vlastní noci zazáří malé světlo naděje! 
 

Text zpracován se svolením podle
 úryvku Karla Moravce v zamyšlení nad mottem Noci kostelů 2011,
použitém na oficiálním webu Noci kostelů