Během Noci kostelů, která se letos koná v pátek 27. května 2011, se v celé České republice otevře více než 920 chrámů, v pražské arcidiecézi téměř 160 kostelů.  Bohatý program, který připravují jednotlivé farnosti a sbory, má přiblížit křesťanskou víru a tradici. Celá noc začíná v 18.00 hodin vyzváněním zvonů.

Zpřístupněny budou veřejnosti běžně nepřístupné části kostelů jako např. varhanní kůry, sakristie, věže, krypty, klenotnice nebo klášterní zahrady. Připraveny jsou komentované prohlídky, koncerty, workshopy či divadelní představení, ale také akce pro děti. Bude ovšem také příležitost ke ztišení či modlitbě. Pro návštěvníky je k dispozici průvodce s programem jednotlivých kostelů, který obsahuje také mapu.
 
Vše je zdarma a v ekumenickém duchu (kromě katolických kostelů a řeckokatolické katedrály sv. Klimenta se účastní také sbory Církve českobratrské evangelické, Církev československá husitská, Církev bratrská, Starokatolická církev a další). Návštěvníky čeká výstup se svícemi na Svatou Horu, komentovaná prohlídka děl Karla Škréty v Týnském chrámu, Tanec světla u nejsv. Salvátora či trochu morbidní téma v kapli sv. Rocha, kde se bude hovořit o moru v českých zemích. Opominout však nelze ani literární večer poskládaný z úryvků slavných textů, které zmiňují katedrálu sv. Víta či mezinárodní večer v evangelickém kostele u Jákobova žebříku. Programy ostatních kostelů ovšem nejsou o nic méně zajímavé.
 
Noc kostelů je pozváním pro každého, aby bez ostychu a bez zábran vstoupil do křesťanských chrámů a mohl obdivovat jejich duchovní a umělecké bohatství. Nepůjde však jen o setkání s krásou architektury či výtvarného umění a hudby, ale současně také s tím, co bylo inspirací pro stavitele křesťanských chrámů a co už po dva tisíce let do kostelů přivádí věřící.
 
Nápad pozvat v nezvyklou hodinu do kostela úplně každého se zrodil v roce 2005 v Rakousku. Od té doby se tato idea nenásilně představit duchovní bohatství kostelů a spolu s nimi také křesťanství šíří po celé Evropě. Letos se Noc kostelů uskuteční nejen v celé České republice, ale také v Rakousku a na Slovensku. Zájem návštěvníků loňského ročníku, kdy bylo u nás zaznamenáno více než čtvrt milionu návštěvnických vstupů, předčil očekávání. Konkrétní program mohou návštěvníci již nyní sledovat na internetových stránkách www.nockostelu.cz.

Nabízíme vám také k přečtení podrobnější informace a zajímavosti o tom, proč kostely vlastně existují a proč vznikaly. Stáhnout si také můžete letáky nejen pro dospělé, ale také pro děti s připravenými úkoly speciálně pro jejich zabavení při Noci kostelů.