Udeřila tuhá zima. Mnozí z nás nemají ještě dárky pro všechny členy rodiny. Někteří ale nemají ani teplou peřinu nebo spacák, natož peníze na dárky. K blížícím se Vánocům, které jsou svátky pospolitosti a lidské rodiny, proto hledí spíše se směsí smutku, vzteku a letargie. Není divu, vždyť když někdo nemá střechu nad hlavou, těžko si vychutná radost z obdarovávání blízkých.

Komunita Sant´Egidio již několik let pořádá na Hod Boží vánoční – 25. prosince - vánoční oběd, kde se podává klasické vánoční menu – pečená husa se zelím a knedlíkem nebo svíčková (jak kdo chce); s dárky, cukrovím, někdy i stromečkem, nebo aspoň chvojím a jmelím. Oběd je to, pravda, trochu větší – hostí bývá i přes stovku. Zato jsou to mimořádní hosté, kterých si velmi vážíme, právě proto, že – jak jsme přesvědčeni – nás k nim posílá sám Pán. Jsou to lidé, o nichž Ježíš říká: „Neboť jsem hladověl, a dali jste mi jíst, žíznil jsem, a dali jste mi pít, byl jsem na cestách, a ujali jste se mne, byl jsem nahý, a oblékli jste mě, byl jsem nemocen, a navštívili jste mě, byl jsem ve vězení, a přišli jste za mnou“ (Mt 24, 35-36).

Sv. Josef - muž spravedlivý, jak o něm říkají evangelisté - jenž přijal Marii s dítětem i přes nepřízeň prostředí té doby, zapřel své jistě dobré plány, aby dal prostor plánu Boha s námi. Proč? Dokázal interpretovat zákon té doby se soucitem a láskou. Podle zákona měl plné právo před lidmi, svými současníky, Marii propustit. Ale neudělal to – a nakonec tak ve svém jednání napodobil Boha, který je nejvýše milosrdný.

Pojďme proto i my připravit společně letošní vánoční oběd pro lidi na ulici, staré lidi z domovů důchodců, přistěhovalce a jiné. Způsobů je hned několik: především, v den pořádání oběda přijít a pomoci s obsluhou či dělat společnost u stolu; či přinést cukroví, které patří na každý vánoční stůl nebo dárek pro některého z hostů, nejlépe nové oblečení či doplňky – bundu, rukavice, čepici, šálu, ale třeba i spacák pro lidi bez domova nebo hračky či něco užitečného do školy pro děti z romských rodin.


Kde a kdy?

V Praze vánoční oběd proběhne 25. 12. 2010  v Arcibiskupském paláci na Hradčanech.
V Brně vánoční oběd proběhne 26.12. na dvou místech:
- L'Eau Vive (resturace Živá voda), Petrská ul. 2
- Římskokatolická farnost u kostela svatého Jakuba děkanství, Brno-město Jakubská 11

Pokud vás některá z nabízených variant zaujala, ozvěte se prosím na sant.egidio@seznam.cz. Přípravné setkání pro „pražské“ dobrovolníky se koná ve středu 15. prosince v 19h v Platnéřské 4. Určitě společně strávíme krásné vánoce!

„Tu mu ti spravedliví odpovědí: ‚Pane, kdy jsme tě viděli hladového, a nasytili jsme tě, nebo žíznivého, a dali jsme ti pít? Kdy jsme tě viděli jako pocestného, a ujali jsme se tě, nebo nahého, a oblékli jsme tě? Kdy jsme tě viděli nemocného nebo ve vězení, a přišli jsme za tebou?‘ Král odpoví a řekne jim: ‚Amen, pravím vám, cokoliv jste učinili jednomu z těchto mých nepatrných bratří, mně jste učinili.‘“ (Mt 24, 37-40)