Olomouc bude v létě hostit 6. celostátní setkání mládeže, ve dnech 15. – 20. srpna na něj zamíří tisíce mladých lidí z celé České republiky. Program pro ně připravují už nyní stovky dobrovolníků, přímo v Olomouci jich v srpnu bude pomáhat asi 700.  

Pro mladé účastníky se chystají přednášky, workshopy, koncerty, diskuze, i různé sportovní aktivity. Přijede také většina českých a moravských biskupů, účast přislíbily také některé významné osobnosti z kulturního i politického prostředí.

Přihlašování je možné na webových stránkách www.olomouc2017.signaly.cz, kde najdete také podrobnější informace. Při přihlášení do konce května je cena snížena na 950 Kč, při pozdější registraci se cena zvyšuje.

Nad akcí převzali záštitu olomoucký arcibiskup Mons. Jan Graubner, primátor města Antonín Staněk a rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miller. „Jsem rád, že toto setkání přivede v letním období do města mladé lidi. Myslím, že by se jim mohla Olomouc líbit i díky své duchovní tradici,“ poznamenal náměstek primátora Ladislav Šnevajs.

„Tématem letního setkání je „Nebojte se,“ pro mladé to znamená například - nebojte se přijímat rozhodnutí, nebo nebojte se budoucnosti. Mluvit se bude také o rolích muže a ženy nebo o tématu křesťan a společnost,“ shrnul hlavní organizátor akce Jan Balík.

Celostátní setkání se koná přibližně jednou za pět let, poslední proběhlo v roce 2012 ve Ždáru nad Sázavou a před tím v roce 2007 v Táboře. Vždy mu předchází celostátní fórum mládeže, kde zástupci mladých lidí diskutují s biskupy o aktuálním dění a problémech, se kterými se potýkají. Toto fórum proběhlo v Olomouci na konci února. Závěry z něj poslouží mimo jiné jako podklad pro Biskupskou synodu o mladých lidech, která se koná v roce 2018 ve Vatikánu.

Anna Sýkorová