Média nám cpou do hlavy
všechno najednou
bez rozlišování

Vstupujeme do absolutně nové doby, v níž je celé lidstvo odsouzeno k tomu, aby vědělo úplně „všechno“. Stačí pustit rádio, a v mžiku jsem zaplaven zprávami z celého světa. Přitom mi všechno cpou do hlavy najednou, bez rozlišování. Toto „všechno“ však není všechno! Média jsou na číhané, kde by našla jakou senzaci – a pak se na ni vrhnou se zvětšovacím sklem. Z nejrůznějších událostí ve světě vyberou tuhle nebo tamtu zprávu a nafouknou ji tak, že nám úplně zaplaví mozek. Efekt, jehož se pomocí takového zvětšovacího skla docílí, může být opravdovou zradou na pravdě. 

Média nám nechtějí dovolit,
abychom vedli
svůj vlastní život

Nemůžeme se spokojit s bezstarostnou konzumací informací, které někdo vybral bez nás a nám je podsouvá. Je až příliš mnoho televizních diváků sedících před obrazovkou jen proto, aby pozapomněli na své starosti a povinnosti… Média se vetřou všude, lezou každému do zelí. Nedovolí nám, abychom vedli svůj život. Valí se tak na nás skutečná povodeň informací. Jsme reálně ohroženi nebezpečím, že naše myšlení zaplaví vraždy, katastrofy a pohromy z celého světa a že proniknou až do posledního kouta našeho vědomí.

Nutná výchova
k zodpovědnosti

Pokud se nenaučíme úspěšně bránit, riskujeme, že se staneme příliš slabými a bezmocnými tváří v tvář tomu, co je vlastně jen karikaturou skutečnosti. Proto už od školních let musí být člověk vychováván k tomu, aby se stal zodpovědným divákem. Musíme mít oči otevřené.

Zpracováno podle knížky „Abbé Pierre: Testament“, 
kterou vydalo Karmelitánské nakladatelství.
Redakčně upraveno.