Masové setkání mládeže:
přizpůsobení náboženství současné konzumní kultuře?

Jak sociologie popisuje masové setkání mládeže (s papežem)? Jednoduše jako přizpůsobení náboženství současné konzumní kultuře: aby lidé na duchovní akci přijeli, je třeba dát jí podobu velkého festivalu, lunaparku nebo Disneylandu, který přinese především proud zážitků a emocí, který bude cool.

Pouť na posvátná místa patří
k prastarým základům náboženství

Postřeh sociologů je potřeba ale korigovat v tom smyslu, že pouť na posvátná místa či za posvátnými osobami, která vytrhuje z šedivé každodennosti, přináší silné zážitky a čeří emoce, není produktem konzumu, ale patří k samým prastarým základům náboženství. Již odpradávna se lidé vydávali na namáhavou cestu, aby Bohu poděkovali, aby si vyprosili zdraví, aby poznali Boží vůli nebo zakusili Hospodinovu moc a blízkost. A z mimořádného povzbuzení, které jim pouť přinesla, pak ještě dlouho čerpali pro svůj běžný život.

Konzumace jednoho
McDuchovního menu za druhým?

Pestrá nabídka různých modliteb, katechezí, koncertů, adorací, divadel, bohoslužeb či setkání s přáteli může někomu zvenčí připadat jako konzumace jednoho McDuchovního menu za druhým. Pro mládež toto vše ale není cílem, nýbrž prostředkem k setkání s Ježíšem Kristem, k poznání církve, k prohloubení přátelství či navázání nového a k posílení odhodlání žít podle evangelia.

Na takovýchto setkáních činí mládež to, s čím má církev staletou zkušenost s očekáváním, že se domů vrátí pevnější ve víře a více zakořeněni v Kristu.

Zpracováno podle knihy Pevně se držte víry  Benedikt XVI. s mládeží v Madridu,
kterou vydalo nakladatelství Paulínky. Redakčně upraveno.
Několik kapitol z této knihy naleznete zde

 Související články:
- Bohatá nabídka Celostátního setkání mládeže Žďár 2012 (14.–19. 8. 2012)
- Světové dny mládeže Madrid 2011, základní info
- Nenechávejte si Krista pro sebe!


Nenechávejte si Krista pro sebe!

Výše uvedené fotografie jsou převzaty z webu World Youth Day, WYD Madrid 2011 - Official Site,
ze sekce fotogalerie

Níže uvedené fotografie jsou z profilu Dominika Nováka na webu signaly.cz