První antikvariát náboženské literatury: Přečtené-knihy.cz

„V pantoflích jsem doběhl k nejbližšímu kontejneru, v  ruce koš, druhou jsem otevřel kontejner a ze zvyku přehlédl jeho vnitřek, už jednou jsem zasypal bezdomovce, který se tu ukrýval před mrazem. Již jsem chtěl obsah koše vysypat, když v tom jsem si ho všiml… Nebyl to bezdomovec. Z útrob kontejneru jsem vylovil Chestertona. A nebyl tam sám: zachránil jsem ještě Tomáše Halíka, Josepha Ratzingera, Quista, Zvěřinu, domů jsem přinesl přes deset knih. Jak může někdo hodit knihy do odpadků?,“ uzavírá Josef Míček vyprávění, jak přišel na myšlenku obchodu použitou náboženskou literaturou.
 
Již dříve se zamýšlel nad rodinnou knihovnou. „Uvědomil jsem si, že kromě přečtených knížek, které chci mít nablízku, je doma řada dalších, které jsem buďto nečetl a v knihovně jen překážejí (znáte to: dárek, který se nestrefil); nebo které mě posunuly dál na duchovní cestě, ale už je nepotřebuji. Letmo jsem rekapituloval: slabou čtvrtinu knihovny tvoří knihy, se kterými bych se nerad loučil a chtěl bych je doma pro sebe či své děti zachovat. Zbylé tři čtvrtiny bych nabídl dalšímu využití. Stejně jako mně mohou i jiným pomoci na cestách životem, udělat radost, otevírat obzory, povzbudit, poučit. Ale jak a komu je nabídnout? Na faře o ně nestáli, inzertní periodika sponzorovat nechci, z tomboly se mi vracely zpět. V běžných antikvariátech zapadnou mezi ostatní knihy a k  zájemcům se nedostanou.
 
Nakonec, po dlouhých úvahách a rozhovorech s přáteli a kolegy z knižní branže, jsem se rozhodl spustit internetový obchod použitou náboženskou literaturou. Myšlenka je prostá: v podobné situaci – vlastnění starých knih s křesťanskou tematikou, které již jen zabírají místo a chytají prach – je značný počet rodin: zdědili je po předcích, stěhují se do menšího bytu a nemohou si dovolit tak obsáhlou knihovnu, nebo již mají tolik knih, že je vytlačují z domova. Staré knihy neznamená knihy odepsané a nepoužitelné. Je jim líto knihy vyhodit, ale rádi by se jich zbavili, zvláště kdyby věděli, že budou dále využity, že mohou znovu udělat radost, nebo posloužit duchovnímu růstu.
 
Je to vlastně takový knižní apoštolát: proč doma držet knihu, která již v mé rodině nemá využití, zatímco jinde může poskytnout cennou službu. Proč mít doma zakopány knižní hřivny, které druhým mohou přinášet užitek? Chceme lidem umožnit, jak se smysluplně zbavit nepotřebných knih; tyto pak nabízet k dalšímu využití těm, kteří o ně mají zájem. Je škoda, aby knihy, které již někomu posloužily, nebyly dále využity, zvláště jedná-li se o knihy hodnotné. Ceny nových knih jsou dnes tak vysoké, že recyklace knih již vydaných nabývá nové aktuálnosti.“ Pokud máte o použité knihy zájem, nebo naopak chcete své již nepoužívané knihy poskytnout k dalšímu využití, navštivte web www.prectene-knihy.cz.
(frm)