Letos se uskuteční v České republice už po dvacáté Katolická charismatická konference, a to ve dnech 8.-12.7.2009, již potřetí v Brně. Záštitu nad konferencí převzali náměstek primátora města Brna MUDr. Daniel Rychnovský a rovněž biskup Mons. ThLic. Vojtěch Cikrle, který program zahájí ve středu 8.7. večer mší svatou v katedrále na Petrově. Hlavní program konference se bude konat v moderním pavilonu F na brněnském výstavišti BVV.


Od roku 1989

Charismatické konference organizuje u nás od roku 1989 hnutí Katolické charismatické obnovy. Charismatická obnova je součástí obnovného proudu jdoucího napříč církvemi, v katolické církvi se objevila koncem 60. let minulého století. Jeho stoupenci akcentují osobní zkušenost s Bohem a snaží se o to, aby křesťanství v jejich životech nebylo jen folklorní záležitostí.

Konference je však velice otevřené setkání křesťanů - účastní se jí nejen členové a sympatizanti hnutí, ale i křesťané jakékoli spirituality, včetně lidí duchovně hledajících. Poslední roky přijíždí 3-4 tisíce účastníků z celé České republiky i ze Slovenska, přičemž zájem o akci každoročně vzrůstá. Kromě laiků se programu pravidelně účastní několik desítek kněží a řeholníků, konferenci hojně navštěvují i křesťané jiných církví.


Program konference

Mottem letošní konference je verš Matoušova evangelia, kde Ježíš povzbuzuje své učedníky uprostřed bouře na moři slovy: „Vzchopte se, já jsem to, nebojte se!“ (Mt 14,27).
Celkově tvoří program konference již tradičně přednášky pro praktický život z víry, společná modlitba a bohoslužby. I když jde především o obnovu duchovního života, k dění na konferenci patří i neformální setkání účastníků a jejich kulturní vyžití – divadelní představení, koncerty, večerní posezení přátel u vína. Letos bude čtvrteční večer patřit Slávkovi Klecandrovi a skupině Oboroh - koncert bude přístupný veřejnosti. Většinou bývá dost prostoru i na poznávání pamětihodností a krás města, které konferenci hostí. Nedílnou součástí programu bývá „dětská konference“, proto sem jezdí stále více rodin s dětmi, které by se těžko mohly účastnit jiných duchovních programů.


Přednášející a hosté

Zahraničními hosty letošní konference budou Charles a Sue Whiteheadovi z Anglie. Charles Whitehead je jedním z nejzkušenějších vedoucích hnutí charismatické obnovy vůbec, působí nejen v Anglii, ale i po celém světě. Několik let vykonával úřad prezidenta Rady ICCRS (celosvětové rady hnutí Obnovy se sídlem v Římě), se svou ženou založili v Anglii velmi úspěšnou multigenerační konferenci rodin s názvem Celebrate. Přednášel v mnoha zemích světa, ale českou konferenci navštíví poprvé.
Pozvání přijaly i další známé osobnosti: představený Řádu karmelitánů P. Vojtěch Kodet, sestra Veronika Barátová s komunitou Blahoslavenství, Mgr. Jiří Černý, Dr. Kateřina Lachmanová, P. Aleš Opatrný,ThD., Ing. Stanislav Juránek, P. Adrián Zemek, P. Vojtěch Šíma, Hana Pinknerová, PhDr. Josef Zeman, P. Petr Karas, P. Michael Slavík, komunita Emmanuel z Brna a další.

Videopozvánka na konferenci do Brna zde.

Podrobné informace k organizaci a programu, včetně elektronické přihlášky se nacházejí na adrese http://konference.cho.cz nebo si je lze vyžádat vždy večer na tel. čísle 777087736.