Stromeček, dárky, pohádky, cukroví – to všechno k Vánocům neodmyslitelně patří.
Stejně, nebo možná ještě více ale k Vánocům patří jesle, ve kterých leží chudé, bezbranné, nepřijaté dítě dvou přistěhovalců.
A proč oba tyto aspekty Vánoc nespojit?

Komunita Sant´Egidio již dlouhá léta pořádá na Hod Boží vánoční – 25. prosince - vánoční oběd, kde se podává klasické vánoční menu – pečená husa se zelím a knedlíkem nebo svíčková (jak kdo chce); kde jsou dárky, cukroví, někdy i stromeček, nebo aspoň chvojí a jmelí. Pravda, je to trochu větší oběd – hostí bývá přes stovku. Zato jsou to mimořádní hosté, kterých si velmi vážíme, právě proto, že se v mnohém podobají tomu malému dítěti v jeslích. Můžeme říci, že jsou to ti, kvůli kterým vánoce slavíme. Jsou to lidé, kteří jsou stejně chudí, stejně nepřijatí a stejně osamocení, jako byl malý Ježíšek v jeslích: jsou to staří lidé z domovů důchodců, postižení, chudé romské rodiny, lidé bez domova.

A je krásné a opravdové právě pro tyto lidi před Vánocemi nebo rovnou o Vánocích něco udělat a pozvat je přímo do lůna české církve – do Arcibiskupského paláce. Aby se taková slavnost skutečně vydařila, je třeba mnoho rukou přiložených k dílu. Zveme tedy zájemce k pomoci na přípravách letošního vánočního oběda. Způsobů je hned několik: především, v den pořádání oběda přijít a pomoci s obsluhou či dělat společnost u stolu; či přinést cukroví, které patří na každý vánoční stůl nebo dárek pro některého z hostů (nejlépe nové oblečení či doplňky – bundu, rukavice, čepici, šálu, ale třeba i spacák pro lidi bez domova nebo hračky či něco užitečného do školy pro děti z romských rodin). Dalším iniciativám pomoci se meze nekladou.

Zajímavá reportáž ČT z minulého ročníku je k dispozici na www.ct24.cz/vanoce/vanoce-v-cesku/40025-arcibiskupsky-palac-hostil-chude-a-osamele-lidi/.

Pokud vás kterákoli z nabízených variant zaujala, ozvěte se prosím na sant.egidio@seznam.cz.