Lidstvo vždy věřilo, že musí existovat skryté prameny poznání, cesty ke štěstí, jež bohové uzavřeli, aby k nim lidé neměli přístup. Tyto znalosti se předávají jen zasvěcencům, ale ten, kdo je vlastní, má velikou moc. Tajné nauky - esoterismus - jsou tak jedním z nejpodivnějších a možná právě proto nejsvůdnějších pilířů New Age.

Astrologie a horoskopy - pradávné nauky

Od nejdávnějších dob je za tajnou nauku považováno čtení z hvězd (astrologie a z ní odvozené tvoření horoskopů). Příběhy našeho života jsou dle této nauky vepsány ve hvězdách. New Age míní, že se nacházíme na počátku významných událostí. Vždyť kolem roku 2000 vstoupilo slunce do nového souhvězdí, do znamení Vodnáře. Celé světové dění i průběh dějin se tak mělo změnit.

Byla doba, kdy lidstvo žilo ve znamení Býka a tehdy vládly říše a náboženství Mezopotámie, pak to bylo znamení Skopce s mojžíšskožidovským náboženstvím, do roku 2000 jsme byli ve znamení Ryb s křesťanským náboženstvím (symbolem Krista je totiž ichthys – ryba). Kolem roku 2000 vstoupilo lidstvo do znamení Vodnáře, což s sebou mělo přinést nový světový řád, nové lidstvo, nové „náboženství“. 

Horoskopy na každý den

Jen málo lidí připustí, že „věří“ ve hvězdy, ale přesto horlivě čtou ke konci týdne ve svých časopisech horoskopy. Astrologie však ale bohužel není nic jiného nežli pověra, zcela protichůdná vědě: z pravdivých faktů odvozuje neodůvodněné závěry. „Je zřejmé, že Slunce má vliv na pozemský život, určitě však nikoli na lidské milostné vztahy, Měsíc má svou úlohu při střídání přílivu a odlivu, je však neschopen dát užitečnou radu pro koupi losu, planeta Mars je načervenalá a nese jméno boha války, které jí dali lidé, ale to neznamená, že tato planeta má bojovnou povahu nebo že vyvolává konflikty…“ (A.R. Van de Walle).

Co se horoskopů v časopisech týče je známý i fakt, že mnohé redakce časopisů si horoskopy vymýšlí při poledním obědě, či při odpolední kávě a velmi dobře se při tom baví. Tragikomické je pak to, kolik čtenářů si dle takovýchto textů nechá řídit a ovlivňovat svůj praktický život.

*** 

Se svolením zpracováno podle knihy: G. Danneelse
"Náboženství New Age", kterou vydalo Karmelitánské nakladatelství.
Několik kapitol z této knihy naleznete zde