Festival se koná pod záštitou Mons. Jana Graubnera, arcibiskupa olomouckého,
Jeho Vysokopřeosvícenosti Simeona, arcibiskupa olomoucko-brněnského
a představitelů Českobratrské církve evangelické Joela Rumla a Mahuleny Čejkové.

Totalita v nás – téma VIII. ročníku mezinárodního filmového festivalu.

Ve dnech, kdy si připomínáme dvacet let od politických změn v naší zemi, přichází festival duchovního filmu s otázkou, nakolik se dovedeme odpoutat od jakékoliv totality a osvobodit své myšlení od různých organizovaných tlaků kolem nás.

Je totalita otázka státního zřízení, nebo může ovládat i náš vnitřní svět? Od kolika totalitních systémů se ještě budeme muset osvobodit, než pronikneme k vnitřní svobodě? Kolik bolesti z útlaku si v sobě přenášíme z generace na generaci, aniž bychom ji pojmenovali? A jde to vůbec?

Výběr filmů letošního VIII . ročníku se snaží nahlížet totalitu z osobních zkušeností a příběhů lidí, kteří se postaví proti zlu a útlaku. V ekumenickém duchu je laděný výběr filmů, kde nejsou hlavní hrdinové spojováni na základě příslušnosti k nějakému náboženství, ale v intenzitě morální síly postavit se zlu, ať už přichází ze strany komunistické, nacistické, či jiné zvůle. Velké téma, kterého se výběr festivalu dotýká, je audiovizuální dokumentace historie, tak jak ji prožili přímí účastníci a oběti totalitních režimů.

Letošní svátek duchovního filmu zahájí koncert meditační hudby Vojtěcha a Ireny Havlových. Takový festivalový start není náhodný. Chce navodit atmosféru souznění napříč náboženstvím a národností, která se má nést v přátelské diskuzi. Středeční večer bude patřit prvnímu filmu festivalu, dokumentu Viliama Poltikoviče, který se několik let vracel na Východní Slovensko, aby zde zachytil proměnu rómské komunity zapříčiněnou mimo jiné konverzí Rómů a jejich vírou v Boha.
Čtvrteční dopoledne zahájí prezentace festivalu (ne)herců s mentálním a kombinovaným postižením a pokračovat bude výběrem z filmů studentů FAMU, které uvede pedagog FAMU Radim Valak.
Odpolední řadu dokumentů uzavře pozoruhodný film o Editě Steinové Kdo hledá pravdu od polských spoluautorů Piotra a Ewy Mielechových.
Večerní představení v olomouckém kině Metropol zahájí úspěšný studentský snímek Bába (2009) Zuzany Špidlové, který vyhrál studentskou cenu v Cannes. Vnitřní poušť (2009) – novinka mexického filmu – nás zavede k osobní zodpovědnosti a pokání hlavního hrdiny, který poznamenal životy svých blízkých rozhodnutím, že se očistí stavbou kostela.
Páteční dopoledne se na festivalu představí zástupci slovenského a českého projetu „Oral history“. V Čechách Ústav pro studium totalitních režimů a na Slovensku Ústav paměti národa shromažďují výpovědi lidí trýzněných totalitním režimem. Slovenský režisér Ondrej Krajňák uvede svůj film Přežili jsme gulag. Páteční odpoledne bude patřit produkci České televize, kde vznikají dlouhodobě dokumenty mapující hrůzy komunistické totality.
V 18.00 uvítá festival básníka Karla Vysloužila, který přečte ukázky ze své knihy Návrat. Tento vzácný muž byl právě před šedesáti lety (9. října 1949) zatčen do olomoucké vazební věznice. Na svobodu se dostal po řadě let v uranových dolech.
Páteční večer bude patřit příběhu židovského chlapce, který přežívá peklo koncentračního tábora, aby po návratu zjistil, že jeho zkušenost je nesdělitelná. (Člověk bez osudu (2005) kino Metropol 20.00)
Sobotní dopoledne se na festivalu představí dokumentární filmy s tématem života v řádu.
Odpoledne uvede v premiéře svůj nový film Krajinou ticha Otakáro M. Schmidt.
Šokující odhalení ruských dokumentaristů ve filmu Stalin a třetí Řím odhaluje způsob Stalinovy obrany ve 2. světové válce za pomocí pravoslavných ikon.
V Uměleckém centru UP mohou diváci v sobotní podvečer (18.00) navštívit unikátní divadelní představení – tři hry W. B. Yeatse v režii Andráse Déra a v podání Budapešťského divadla Crescendo.
Večerní hraný film v kině Metropol nás zavede do rodiny krakovských intelektuálů, kde je žena postavena před zjištění, že její muž byl zřejmě spolupracovníkem tajné policie. Nejnovější film polského režiséra Michala Rosy Prasklina odkazuje k dílu K. Kieslowkého.
Z nedělních dokumentů si určitě nenechte ujít nové dokumenty K. Žurowského a nejnovější film Sándora Mohi Pokorný služebník. Sándor Mohi na loňském festivalu slavil v nepřítomnosti obrovský úspěch z cenami ověnčeným snímkem Modlitba. Letos se diváci mohou těšit na autorovu osobní účast.
V pozdním odpoledni bude k vidění rumunský hraný film Buď požehnáno, vězení. Ten vypráví příběh ženy mučené a držené celá léta v komunistickém vězení. Právě přes tuto zkušenost dospěla k víře v Boha.
Poslední festivalové představení bude v nedělním večeru v kině Metropol patřit filmu Volkera Schlöndorffa Devátý den. Hlavní hrdina, kněz internovaný v nacistickém táboře se dostane na devět dní z pekla tábora v Dachau na svobodu, aby zjistil, že jeho volnost je podmíněna spoluprací s okupanty.
Festival bude probíhat od středečního večera přes celé dny až do neděle. Večerní projekce od čtvrtku do neděle budou v kině Metropol vždy ve 20.00 hod. Celodenní filmové „maratóny“ budou v sále Mozarteum v Arcidiecézním muzeu. Celý program je určený široké divácké veřejnosti a je přístupný zdarma. Diváci si mohou na festivalu zakoupit za symbolickou cenu podrobný katalog. Zhruba čtyřicet festivalových filmů bude doprovázeno diskuzemi s autory, či členy filmových štábů a snad i příjemnou atmosférou, která festival doprovázela prozatím pokaždé.



Další informace www.filmveznameniryby.info
kontakt: festival@filmveznameniryby.info
kontaktní telefon: Veronika Mullerová 737722071



Na festivalových filmech si pochutná každý

První říjnové dny zvou k účasti na festivalových projekcích FILMU VE ZNAMENÍ RYBY. Nenadchne-li vás dokumentární film, kterých je v programu festivalu celá řada, určitě se přijďte podívat na filmy hrané, které budou k vidění od 1. do 4. října každý den v 20.00 v kině Metropol. Vstup na všechny projekce je zdarma.

čtvrtek 1. října • 20.00 /Metropol
Bába
Máma se mě na nic neptala, prostě si vzala bábu k nám. Teď tady leží uprostřed mýho pokoje. A já se o ni musím starat. Pořád. Vítěz studentské sekce festivalu v Cannes.
Režie: Zuzana Špidlová

čtvrtek 1. října • 20.30 /Metropol
Vnitřní poušť (Mexiko)
Elías se provinil vůči Bohu a tíží ho strach z očekávané odplaty. Je přesvědčený, že boží hněv dopadne na jeho osm dětí. Aby odvrátil osud a vysloužil si u Boha odpuštění, uchýlí se do ústraní a zasvětí svůj život stavbě kostela...
Režie: Rodrigo Plá

pátek 2. října • 20.00 /Metropol
Člověk bez osudu (Maďarsko)
Emotivní osud židovského chlapce Gyuriho, který se souhrou náhod dostává do transportu vedoucího do Osvětimi a postupně se propadá soukolím nacistické vyhlazovací mašinérie, kde se snaží vyrovnat s nenormálními podmínkami tím, že se na ně snaží pohlížet očima normality.
Režie: Lajos Koltai

sobota 3. října • 18.00 /Umělecké centrum UP
Triptychon • W. B. Yeats (divadlo, Maďarsko)
Tři hry slavného dramatika a spisovatele v režii Andráse Déra v podání budapešťského divadla Crescendo.

sobota 3. října • 20.00 /Metropol
Prasklina (Polsko)
Poklidné dlouholeté manželství dvou krakovských intelektuálů je vystaveno těžké zkoušce. Johana je pevně rozhodnuta zjistit, zda její muž Jan byl za minulého režimu polupracovníkem tajné policie.
Režie: Michal Rosa

neděle 4. října • 17.00 /Mozartem, Arcidiecézní muzeum
Buď požehnáno, vězení (Rumunsko)
Příběh ženy, která byla celá léta vězněna a mučena v rumunském komunistickém vězení. Utrpení, kterým musela projít, na ni zapůsobilo tak, že tímto způsobem objevila Boha.
Režie: Nicolae Margineanu

neděle 4. října • 20.00 /Metropol
Devátý den (Německo)
Internovaného kněze propustí ze živoucího pekla z koncentračního tábora v Dachau a pošlou domů do Lucemburku. Brzy ale zjistí, že od nacistů nedostal milost, ale že má devět dní na to, aby přistoupil na spolupráci s německými okupanty.
Režie: Volker Schlöndorff


Celý program festivalu najdete na www.filmveznameniryby.info.