Ve dnech 1. – 3. října 2010 proběhne ve Zlíně sedmý ročník hudební přehlídky FESTIVAL POD VĚŽÍ.

Festival pod věží je, jak se dá vyčíst z podtitulu, festival moderní křesťanské hudby. Jde o přehlídku hudebních skupin z České a Slovenské republiky hrajících moderní duchovní a křesťanskou muziku. Letos pořádáme sedmý ročník této akce. Festival se bude konat v termínu 1. – 3. října 2010. Veřejnosti se nabízí páteční večerní program, sobotní hlavní pódiová přehlídka, koncert hosta festivalu, několik nedělních bohoslužeb ve Zlíně a blízkém okolí a nedělní odpolední přehlídka.

Festival je zajištěn zcela dobrovolnicky, nevyžaduje zakoupení si vstupenky – vstupné je dobrovolné, je otevřený širokému spektru účinkujících. Už šestkrát zpříjemnila moderní křesťanská hudba víkendové dny začátku školního roku na největším zlínském sídlišti Jižní Svahy. V této části Zlína, jinak velmi skromné na kulturu, se na ploše před kostelem Panny Marie Pomocnice křesťanů přirozeným vývojem vytvořil prostor na akce uměleckého rázu. Kromě Festivalu pod věží se zde konal program Zlínského besedování, každoroční program Dne matek a letos poprvé i festival dětských folklórních souborů Májíček.

Festival pod věží je v ročnících 2008, 2009 a 2010 součástí velkého projektu Salesiánského klubu mládeže Zlín „Historie a současnost česko – slovenského gospelu“. Ten zahrnuje pořádání tří ročníků zlínských festivalů, dvou ročníků sesterského festivalu Maják v Dubnici nad Váhom, zmapování vývoje rytmické hudby v kostelech od roku 1968 do roku 1989 a závěrečnou konferenci k tomuto projektu, která se uskuteční 11. září 2010 v Domě Ignáce Stuchlého ve Fryštáku. Výsledky snažení desítek lidí v podobě panelových prezentací, sborníku a zpěvníku budou představeny v průběhu sobotní hlavní festivalové přehlídky Festivalu pod věží 2010. Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Kromě toho letošní ročník podpořili statutární město Zlín a Zlínský kraj. Další informace průběžně doplňujeme na webových stránkách www.festivalpodvezi.cz.



Po pozitivních ohlasech diváků z minulých let bude i letos téměř celý páteční a sobotní program přenášet celoplošná kabelová a satelitní televize TV Noe (www.tvnoe.cz). V neděli pak budou moci diváci TV Noe sledovat v přímém přenosu i mši svatou, kterou by mě celebrovat zlínský rodák a zároveň nově jmenovaný provinciál Salesiánů Dona Boska v ČR P. Petr Vaculík.



Program Festivalu pod věží 2010
Pátek – 1. 10. 2010
18,00 – Festivalová mše svatá – doprovází skupina Oremus (SK) – kostel Panny Marie Pomocnice křesťanů, Zlín – Jižní Svahy
20,00 – Večer s… Jiřím Černým – Zlín – Jižní Svahy, malý sál SKM
22,00 – Večer chval – rocková hudba s modlitbou – doprovází Chválová kapela od Filipa a Jakuba (CZ) – kostel Panny Marie Pomocnice křesťanů, Zlín – Jižní Svahy

Sobota – 2. 10. 2010
14,00 – Hlavní festivalový program – pódium před kostelem Panny Marie Pomocnice křesťanů, Zlín – Jižní Svahy
14,05 – MRRK (CZ), 14,35 – 30tri (SK), 15,20 – Studená sprcha (CZ), 16,05 – Boží šramot (SK), 16,50 – Bétel (CZ), 17,35 – Kéfas (SK), 18,20 – !ON (CZ), 19,05 – The Elements (SK)
20,15 – Koncert hosta festivalu – ELIATA (CZ)

Neděle – 20. 9. 2009
Nedělní mše svaté a bohoslužby doprovázené účinkujícími – Zlín – Jižní Svahy (Panny Marie Pomocnice křesťanů), Zlín (sv. Filipa a Jakuba), Zlín (modlitebna Bratrské jednoty baptistů), Otrokovice (sv. Vojtěcha), Fryšták (sv. Mikuláše), Štípa (Narození Panny Marie), Vizovice (sv. Vavřince)
14,30 – Přehlídka schol – pódium před kostelem Panny Marie Pomocnice křesťanů, Zlín – Jižní Svahy
14,35 – Scholička z Lidečka (CZ), 15,25 – Freďáci (SK), 16,15 – Zlínská schola (CZ), 17,05 – Strážnická schola (CZ) s úpravami písní z muzikálu Jesus Christ Superstar


Těšíme se na setkání s Vámi přímo v dějišti festivalu. Za organizační tým Festivalu pod věží 2010.

Radovan Výsmek
ředitel Festivalu pod věží