"Když se přiblíží stáří, sil ubývá.
Co bude dál? Někdo ulpí na tom, co uplývá.
To rozmnožuje bolest.
Někomu je však dáno zahlédnout, že náruč toho,
který nás miluje, a to navzdory všemu,
co jsme tu pokazili, je stále otevřená..." (Jan Heller)

 

15.1.2008 zemřel jeden z českých předních biblistů Profesor Jan Heller, který spolupracoval m.j. i s webem www.vira.cz, kde k velkému zájmu čtenářů odpovídal v internetových rozhovorech na téma. „Také máte problémy s Biblí?“.

 

Prof. Jan Heller - některé z textů na webu vira.cz

  • Co je Bible? Základní pohled... (článek) - Co je Bible? Nutí nás Bible k víře? Proč jsou v Bibli samé zákazy? Proč Bůh dopouští zlo? Proč je v Bibli tolik krutosti?
  • Několik myšlenek o Bibli od profesora Hellera (článek) - 1. Co je Bible? Není to ani historická reportáž, ani soubor výmyslů, ale záznam zkušeností, které učinili lidé s Bohem – přímo i nepřímo. Kdo takovou zkušenost neučinil, tomu jsou ovšem i svědectví o ní nepřijatelná. Důležité však je, že tyto zkušenosti si lze ověřit. Ne ovšem zvenku, z hlediska vnějšího pozorovatele, ale zevnitř, tj. tak, že do nich vstoupíte a onu zkušenost sami prožijete.
  • Také máte problémy s Biblí? Online rozhovor s předním českým bilistou Prof. Hellerem (rozhovor) - Ptejte se předního českého bilisty Prof. Jana Hellera
  • Jan Heller - úvaha na sklonku života (článek) - 15.1.2008 zemřel jeden z českých předních biblistů Profesor Jan Heller, který spolupracoval m.j. i s naším webem www.vira.cz, kde k velkému zájmu čtenářů odpovídal v internetových rozhovorech na téma. „ Také máte problémy s Biblí? “. V osobním kontaktu mi několikrát zdůrazňoval, že jeho putování životem se již chýlí ke konci, a že mi pošle několik myšlenek k tomuto tématu. 10.5.2004 mi pak své řádky poslal. Přinášíme Vám je v plném znění.