V Radiu Proglas jsme se na Velikonoce chystali duchovně jako celá církev a všechna společenství pokřtěných a pracovně při pečlivém sestavování vysílacího programu, který by měl důstojným způsobem přiblížil posluchačům největší svátky církevního roku. Kromě obvyklých časů ke společným modlitbám budete mít příležitost účastnit se s námi všech velikonočních bohoslužeb, slavnostní vigílie a nedělního papežského požehnání Urbi et Orbi. V duchovních pořadech je připravena řada podnětů k zamyšlení i svědectví křesťanů o hledání Boha a letos také nabízíme výklad židovské sederové večeře.

Kromě zpravodajských vstupů, vzdělávacích a kontaktních pořadů a dalších relací Proglasu i rádia TWR v obvyklých vysílacích časech vám zprostředkujeme i ukázky ze sváteční tvorby slovenského křesťanského rádia Lumen. Během vysílání nás bude provázet nádherná duchovní hudba, kterou v průběhu staletí zkomponovali velcí mistři na téma Velikonoc, koncerty klasické hudby, písně i všechny zajímavé hudební pořady, které jste zvyklí v Proglasu poslouchat.

Přeji Vám požehnané a krásné Velikonoce se všemi, které máme rádi.
Marie Blažková, šéfredaktorka Radia Proglas




Přenosy bohoslužeb na Radiu Proglas

Na Zelený čtvrtek, 5. dubna, přenáší mši sv. v 18:00 z kostela sv. Augustina v Brně.
Rovněž od Sv. Augustina přenáší velkopáteční obřady následujícího dne, tedy 6. dubna, taktéž v 18 hodin.
Vigilii slavnosti Zmrtvýchvstání Páně vysílá v sobotu 7. dubna ve 21:00 v přímém přenosu z brněnského kostela sv. Tomáše.
V den slavnosti Zmrtvýchvstání Páně, v neděli 8. dubna, přenáší mši sv. v 9:00 z kostela sv. Jakuba Staršího v Kostelci na Hané. Téhož dne také přebíráme od TV NOE v 11:55 Urbi et orbi – požehnání Svatého otce »Městu a světu«.
A na Velikonoční pondělí, 9. dubna, přenáší mši sv. v 9:00 z kostela sv. Augustina v Brně.



Velký pátek – 6. dubna 2007

Ve tři hodiny odpoledne zařazuje Proglas Svatohorskou křížovou cestu Františka Xavera Thuriho (turiho) s meditacemi českobudějovického biskupa Jiřího Paďoura. Zpívá Svatohorský chrámový sbor, hraje Collegium Xaverinum (kolegium xaverinum).
Do liturgie Velkého pátku vás uvedou slova generálního vikáře brněnské diecéze Mons. Jiřího Mikuláška. Poslouchejte v 17.25.
Velkým pátkem vás budou provázet skladby Jana Dismase Zelenky, Thomase Tallise (tomase tellise), Giovanniho Pierluigiho da Palestriny (džovanyho pierlujdži da Palestriny), Orlanda di Lassa (orlanda dy lasa) a dalších autorů duchovní hudby.



Bílá sobota – 7. dubna 2007

Po 11. hodině na poslouchejte Všimli jsme si s tématem Musím jít dál. O svém pěším putování do Compostelly hovoří P. František Lízna.
Od 14 hodin můžete slyšet reprízu rozhovoru Pavla Smolka s arcibiskupem pražským kardinálem Miloslavem Vlkem nejen o Zeleném čtvrtku.
Jak vyznáváme, po smrti na kříži sestoupil Pán Ježíš do pekel. Více se o tomto tajemství víry dozvíte na Bílou sobotu v 15.00.
Velké poslání Malých sester Ježíšových přiblíží sestra Pavla Tománková. Uslyšíte v pořadu Křesťan a svět v 17:00.
Velikonoční Komentář týdne věnujeme blížícím se osmdesátinám papeže Benedikta XVI. Připravuje královéhradecký biskup Mons. Dominik Duka na Bílou sobotu v 18:20.



Slavnost Zmrtvýchvstání Páně – neděle 8. dubna 2007

Ve 13:20 představí Knihovnička Proglasu dílo s názvem Promluvy o Eucharistii, jejichž autorem je Charles Journet. Připravuje Jiří Stejskal.
Smyslu Kristova vzkříšení pro každého z nás bude věnován pořad z výkladového cyklu Katechismus katolické církve. Nenechte si ujít v 18.00 na Velikonoční neděli.
Koncert vážné hudby bude ve 20:30 pochopitelně věnován hudbě velikonoční. Na stanici Proglas si budete moci poslechnout rozsáhlé oratorium Georga Friedricha Händela (georga fridricha hendla) nazvané „Vzkříšení našeho Pána Ježíše Krista“.



Pondělí velikonoční – 9. dubna 2007

Rozhovor s P. Františkem Petríkem na téma Vzkříšení vysíláme po osmé hodině ranní.
Od 16 hodin si poslechněte pořad o Maticích v Olomoucké Arcidiecézi, například o nově založené Matici Velehradské. Připravuje Markéta Šindelářová z našeho olomouckého studia Radim.
V deset večer nabídne Proglas k poslechu další vydání Dotýkání světla.
O spiritualitě východního a západního mnišství bude hovořit Václav Ventura.


• * * * *

Nabízíme vám také informace o přenosech a pořadech, které na letošní Velikonoce připravují jiná média:

Na Zelený čtvrtek (5. dubna) vysílá TV NOE v přímém přenosu bohoslužbu se svěcením olejů (tzv. missa chrismatis) ze svatopetrské baziliky ve Vatikáně, a to v 9:30. Téhož dne přenáší v 17:30 mši sv. z lateránské baziliky v Římě. Obě tyto mše sv. slaví Svatý otec Benedikt XVI.

Na Velký pátek (6. dubna) přenáší TV NOE v 17:00 velkopáteční obřady z Vatikánu a ve 21:00 křížovou cestu z římského Kolosea. Téhož dne přenáší ČT2 velkopáteční bohoslužbu Církve československé husitské z Brna, a to v 18:00. Český rozhlas 2 vysílá velkopáteční bohoslužbu Českobratrské církve evangelické z Brna, a sice v 17:00.
Velikonoční vigilii z baziliky sv. Petra ve Vatikáně přenáší v sobotu 7. dubna ve 22:00 TV NOE i ČT2.

O slavnosti Zmrtvýchvstání Páně, v neděli 8. dubna, vysílá TV NOE v 8:00 záznam církevněslovanských bohoslužeb z chrámu sv. Mikuláše v Praze a v 10:30 velikonoční bohoslužbu z Vatikánu, na niž navazuje v 11:55 požehnání Urbi et orbi. ČT2 přenáší v 10.30 velikonoční bohoslužbu z katedrály sv. Petra a Pavla v Brně a v 11:55 požehnání Urbi et orbi. Český rozhlas 2 vysílá v 9.00 bohoslužbu Církve československé husitské z Husova sboru v Náchodě.

Na Velikonoční pondělí (9. dubna) Český rozhlas 2 vysílá v 9.00 přímý přenos katolické bohoslužby z baziliky sv. Markéty v Praze-Břevnově.


Radio Praglas naladíte jak na radiových vlnách, tak i na internetu