Průběžně se na nás obracejí naši čtenáři s prosbou o doporučení nějakých dobrých knih. Dobrých (i méně dobrých) knih vychází zatím opravdu mnoho a je tak někdy opravdu těžké se zorientovat. Pokusíme se vám tedy doporučit  několik titulů, ovšem s tím, že naše doporučení není pochopitelně zdaleka vyčerpávající. Vybíráme pouze z titulů, se kterými jsme měli možnost nějak pracovat. Knížky zde uvedené jsou buď nové, anebo osvědčené opakovaně vydané...

 

Strhující životopis křesťana v extrémních podmínkách

Náhled

Ve stínu Všemocného / Gereon Goldmann

Poutavé a nevšední svědectví zasazené do nelítostných bojů druhé světové války. Kniha je v mnohém jistě rozporuplná a vypovídá o životě a okolnostech, které nejsou černobílé a jdou již jen ztěžka posoudit dnešním úhlem pohledu. 

Příběh vhodně doplňuje již dříve vydaná kniha "Sedlák proti Hitlerovi", která naopak  popisuje příběh Franze Jägerstättera, který službu v německé armádě odmítl a byl za to popraven...

 

O životě s Bohem dnes

Bůh své bitvy neprohrává

Bůh své bitvy neprohrává

Známý duchovní autor, karmelitán P. Vojtěch Kodet v obsáhlém knižním rozhovoru líčí svůj životní příběh. V otevřeném dialogu líčí i nelehká období života a otevírá důležitá témata.

 

Jak se stávat nejlepší verzí sebe sama

Nevzdoruj svému štěstí

Nevzdoruj svému štěstí

Jak se stávat nejlepší verzí sebe sama? Nevšedně pojaté pojednání o životě z víry - o duchovním životě. Moderně, avšak s respektem a využitím všeho, co se v historii osvědčilo.  Autorem je Matthew Kelly (* 1973), který je světově proslulým motivačním řečníkem a konzultantem původem z Austrálie. 

 

I zraněný člověk se může otevřít lásce

Od sirotků k synům

Od sirotků k synům

Zásadní dílo evangelikálního pastora vychází poprvé v češtině. Jack Frost vychází z náročných vztahů s vlastními rodiči a z dramatických situací prožitých na moři i později ve vedení křesťanského sboru a vydává svědectví o tom, že jakkoli zraněný člověk může opět otevřít své srdce lásce, naučit se ji přijímat a dávat dál. Zkušenostní poznání Boží otcovské lásky má sílu otevřít nám nové obzory, radikálně proměnit naše srdce a naše smýšlení, naše rodinné i pracovní vztahy, způsob naší služby, … zkrátka celý náš dosavadní život.

 

Kniha pro skeptiky

Dává Bůh smysl?

Dává Bůh smysl? Keller Timothy

Žijeme ve věku skepticismu. Proč by měl někdo potřebovat náboženství? Autor vyvrací mylný dojem, že pod vlivem sekularismu a lidského pokroku zaniká náboženství. Náboženství je důležitější, než si myslíte. Keller vysvětluje, proč je rozumné věřit v Boha, a proč dává největší smysl víra v křesťanství. Tato kniha je jednou z nejlepších Kellerových knih pro věřící i skeptiky. V dnešní době nedává větší smysl jen víra v křesťanského Boha jako taková, ale v tomto šíleném světě dává Bůh větší smysl i samotné lidské existenci.

 

Denně úryvek z Bible s krátkým komentářem

Evangelium na každý den 2022

Evangelium na každý den 2022

Knížka kapesního formátu je každodenním průvodcem pro ty, kdo chtějí číst a žít Bloží slovo spolu s křesťany po celém světě, v rytmu liturgie církve.

 

Gangsteři z Los Angeles na cestě k Bohu

Kérky na srdci

Kérky na srdci 

Autor už více než třicet let úspěšně působí mezi mladistvými členy gangů v Los Angeles. Otec Greg je vynikající a vtipný vypravěč, ale především muž na svém místě. Razí teorii, že násilí a věznění ještě nikoho nenapravilo. 

 

Nejlepší dětská Bible 

Bible vypráví o Ježíši

Bible vypráví o Ježíši 

Kniha, která získala četná ocenění, vypráví Příběh, v jehož rámci se odehrávají známé biblické příběhy. A přímo uprostřed tohoto Příběhu je malé miminko, na kterém bude záviset úplně všechno. Každé vyprávění v Bibli šeptá jeho jméno. Ježíš je chybějící dílek skládačky, díky kterému všechny ostatní zapadnou do sebe. 

 

Pro náročné 

Náhled

Kniha života  Terezie z Avily

Kniha života Terezie z Avily je svědectví o lásce Boží a lidské touze po Boží blízkosti. Reformátorka karmelitánského řádu je příkladem žité rovnováhy mezi činností a kontemplací, mezi službou druhým a rozvíjením svého vnitřního života. Byla mystičkou i zručnou organizátorkou, „bláznem Božím“ i vnímavou psychoterapeutkou, kajícnicí i ženou užívající si života. Uměla se odevzdávat božskému tajemství i naplno prožívat vztahy k lidem kolem sebe.
I když od sepsání Knihy života uplynulo pět století, je dodnes inspirativní svým smyslem pro realitu a intimním vztahem ke Kristu. 

 

Krátké zamyšlení na každý den

Náhled

365 dní s papežem Františkem 

Ranní promluvy papeže Františka z Domu sv. Marty jsou pojem. Obsahují silné myšlenky, konkrétní příměry a krátká duchovní povzbuzení, která se člověku dostanou pod kůži. Papež se nebojí žádného tématu. Učí nás s nadějí kráčet i temnými dny.

 

Karel I. - poslední král v Čechách

Karel I. - Světec a poslední král v Čechách

Karel I. (1887–1922), poslední z českých králů (1916–1918), byl Habsburk i potomek Přemyslovců. V mládí sloužil u dragounského pluku v Brandýse nad Labem a ve Staré Boleslavi, dobře mluvil česky. Čechy měl rád, rád sem zajížděl a pozitivní vztah k zemím i lidu Koruny svatováclavské si zachoval až do své předčasné smrti ve vyhnanství na ostrově Madeira v roce 1922. 

 

Překvapivý pohled na hospice a umírání

Ať před zraky mám životAť před zraky mám život MUDr. Viola Svobodová pracovala jako lékařka na brněnských klinikách celý svůj profesní život. Několik měsíců po odchodu do důchodu dostala nabídku práce v hospici.  „Netušila jsem, jak obohacující a inspirativní bude každé setkání s nemocnými a jak plodné budou rozhovory o jejich duchovních potřebách. Byla jsem ohromena účinkem utišené duchovní bolesti.“   

 

O Bibli přehledně, stručně a výživně

Expedice Bible. Základní výbava

Expedice Bible. Základní výbava

Nepřipadá vám Bible jako džungle? Nepřehledná, velká, plná nástrah? Pak se vám bude hodit průvodce, podobně jako při putování neznámou krajinou. Tato příručka upozorňuje na to, co v „biblické krajině“ stojí za „návštěvu“, varuje před nástrahami, jaké mohou číhat ve špatném stylu čtení, a též napovídá, jak vytěžit z „návštěvy biblické džungle“ co nejvíc. Kromě toho vlévá nadšení, je srozumitelná a stručná. Jinými slovy, mohla by se též jmenovat: „Co jste chtěli vědět o Bibli, a báli jste se zeptat, protože víte, že byste to měli už dávno vědět.