Co mi může udělat člověk? (Žl 56,12) - Biblický citát na dnešní den

Sekce: Knihovna

Veronika Suchá

Vánoční kapr

Kapr namodro, na černo, na pivě

z knihy Vánoční a silvestrovská kuchařka , vydal(o): Vyšehrad

Kapr namodro

6 očištěných porcí kapra, 3 kávové lžičky soli, 1 polévková lžíce octa, 1 menší cibule, několik kuliček černého pepře, nového koření, 1 bobkový list, 100 g ,očištěné kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 100 g másla

Do hrnce dáme opět pouze tolik vody, aby, až se přidají porce ryb, byly ponořené. Do vody přidáme sůl, ocet, rozpůlenou cibuli, koření, nakrájenou kořenovou zeleninu a necháme přejít varem. Přidáme kousky ryb a vaříme pomalu na mírném ohni 15 minut doměkka. Potom porce opatrně vyjmeme, dáme na mísu a pokapeme rozpuštěným máslem.

Kapr na černo

6 očištěných porcí kapra, 3 kávové lžičky soli, 1 polévková lžíce octa, 1 menší cibule, několik kuliček černého pepře, nového koření, trochu tymiánu, 1 bobkový list, 50 g másla, 100 g očištěné kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 40 g nastrouhaného perníku na vaření, 2 vrchovaté polévkové lžíce strouhaného chleba, 1 kávová lžička karamelu, 3 polévkové lžíce švestkových povidel, 250 ml červeného vína, 10 mandlí, 30 g rozinek, hrst sušených švestek, 1 kávová lžička krystalového cukru, citronová šťáva

Do hrnce dáme tolik vody, aby, až se přidají porce ryb, byly ponořené. Do vody nejdříve přidáme sůl, ocet, rozpůleno u cibuli, všechno koření a zvolna 10 minut vaříme. Do vroucí vody vložíme ryby, rychle přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni 15 minut. Uvařené porce opatrně vyjmeme. Mezitím na rozpuštěném másle osmažíme na nudličky nakrájenou zeleninu a podlijeme ji scezeným rybím vývarem. Do něj zakvedláme nastrouhaný chléb a perník rozmočený v trošce vody, karamel, změk1á povidla, víno a za občasného zamíchání vaříme do zhoustnutí. Uvařenou omáčku procedíme, přidáme oloupané, na nudličky nakrájené mandle, rozinky a předem namočené pokrájené švestky. Ještě krátce povaříme a dochutíme

Kapr na pivě

6 očištěných porcí kapra, sůl, mletý pepř, 250 ml světlého piva, 2 polévkové lžíce oleje, 1 středně velká cibule, citronová šťáva, 50 g másla, mletý kmín, sladká paprika

Kousky ryby osolíme, opepříme, pokapeme pivem (ne vším) a vložíme asi na hodinu do chladničky. Na oleji osmahneme na tenká kolečka pokrájenou cibuli a vložíme na ni porce kapra. Zalijeme zbylým pivem, mírně pokapeme citronovou šťávou, okořeníme kmínem a paprikou, přidáme máslo a na mírném ohni pomalu dusíme doměkka. Jako příloha se hodí bramborový salát, bramborová kaše nebo chléb.


Výpis všech kapitol z této knihy: Vánoční cukroví / Vánoční kapr / Vánoční polévky

Související texty k tématu:

 


Vánoce
 Vánoce na webu vira.cz / Vánoce na webu pastorace.cz /

 

Kulturní i přírodní bohatství Amazonie leží papeži na srdci

Kulturní i přírodní bohatství Amazonie leží papeži na srdci
(18.1.2018) Papež František směřuje světovou pozornost k záchraně unikátních světových ekosystémů i kulturám...

Týden modliteb za jednotu křesťanů

(15.1.2018) "Týden modliteb za jednotu křesťanů" se slaví každý rok od 18. do 25. ledna (nebo na jižní polokouli kolem...

Jaký byl smysl oběti Jana Palacha?

(14.1.2018) "Živý člověk zemřel, aby mrtví zůstali žít." Jan Palach se 16. ledna 1969 zapálil na Václavském náměstí...

Josef Kemr

Josef Kemr
(14.1.2018) Josef Kemr (20. 6. 1922 – 15. 1. 1995) vynikající herec a aktivní křesťan.

Etty Hillesum - výročí narození (15. 1. 1914)

(13.1.2018) Už uplynulo více než 100 let od narození Ester "Etty" Hillesum. Etty se narodila 15. ledna v roce 1914 v...

Kurzy Alfa - kurzy o křesťanství ve vašem okolí
Chcete se dozvědět více o křesťanství? Navštivte kurzy Alfa ve vašem okolí.