Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy v Praze vypsala pro akademický rok 2005/2006 mimořádné další přijímací řízení na obory studijního programu teologie. Termíny přijímacích zkoušek budou 6. a 7. září 2005 (náhradní termín 13. září 2005), přihlášku musí uchazeč podat nejpozději 5. srpna 2005.

Zájemci se mohou hlásit na tyto obory:
• denní magisterské studium katolická teologie,
• kombinované bakalářské studium náboženské nauky,
• kombinované návazné magisterské studium náboženské nauky.

Magisterské studium katolické teologie (denní, pětileté) je zaměřeno více „teoreticky“ - s hlubším ponorem směrem k systematické teologii, biblistice a filozofii. Studium náboženských nauk (kombinované: přednášky, konzultace a semináře se konají obvykle každou druhou sobotu; bakalářské je čtyřleté; magisterské je dvouleté a je určené pro uchazeče, kteří již absolvovali bakalářský stupeň) pak směřuje více „do praxe“ - s určitými důrazy na pastorační a sociální disciplíny.

Teologické obory nejsou určeny zdaleka jenom pro ty, kdo by se chtěli přímo zapojit do činnosti v církvi jako kněží, jáhni, pastorační asistenti, učitelé náboženství nebo charitní pracovníci. Studium teologie totiž v souhrnu svých povinných i volitelných předmětů zároveň nabízí široký základ humanitního vzdělání od filozofie přes religionistiku, klasické jazyky (latina, řečtina, hebrejština) až po obecné a české dějiny, dějiny umění, dějiny literatury či sociální vědy. V nabídce volby předmětů pro zájemce pak nechybějí ani speciální disciplíny jako další staré jazyky (syrština, arabština, staroslověnština), církevní hudba nebo východní liturgie. Každý student také může (díky pedagogickým a psychologickým předmětům, které fakulta zabezpečuje) získat pedagogickou způsobilost jako učitel na základní a střední škole.

Podrobnější informace o přijímacích zkouškách (formální náležitosti, požadavky, vzory testů atd.) jsou k dispozici na adrese www.ktf.cuni.cz/prijimacky nebo je možno kontaktovat studijní oddělení KTF UK telefonicky na čísle 220181383 (Mgr. Šárka Chládková, Běla Wagnerová). Na internetu lze získat také další informace o studijních oborech a studiu na fakultě vůbec www.ktf.cuni.cz/studijni/.


Foto: AF
Na fotografii: studentský masopust na KTF UK