Přední český vědec RNDr. Jiří Grygar, CSc bude hovořit o vztahu mezi vědou a vírou. Strhující téma a vyhlášená dokonalost Grygarových přednášek jistě zaujme všechny zájemce o moderní pohled na současnou vědu, ale i víru. Následuje autogramiáda. Pořádá: česká astronomická společnost.
Svět vědy a víry, 10. května 2002 11:00 - 11:50 Malý sál - pravé křídlo, stánek P 506.

Mnohé z přednášek Jiřího Grygara jsme zveřejnili na adrese www.vira.cz/grygar. Následně je pak knižně vydalo Karmelitánské nakladatelství pod titulem: O vědě a víře.


Z autorovy předmluvy:

Vztah k Bohu je pro věřícího křesťana důvěrně osobní záležitostí, o níž se většinou ostýchá vyjadřovat veřejně; ne snad proto, že by se obával perzekuce či posměchu jako v dobách bojovně ateistické totalitní společnosti, ale z toho důvodu, že si je dobře vědom, jak nesnadné je popsat stav vlastního nitra běžným lidským jazykem a jak nesdělitelné jsou osobní prožitky, střádající se během vlastního života - života nezaměnitelného a jedinečného v celých dějinách vesmíru.

Vidíte, právě mi uklouzlo slovo vesmír a jistě ne náhodou. Věřící přírodovědec je možná v jisté výhodě, že poznává Boha nejen subjektivně jako každý jiný člověk, ale také prostřednictvím předmětu svého bádání, jímž je vždy určitý uzoučký výsek poznávání kosmu, od hvězd po mořské hvězdice, od vůně květin po vůni kvarků, od přenosných chorob po přenos záření či genetické informace.