(PRAHA) Sdružení Česká katolická charita připravuje pomoc do Íránu, který v pátek postihlo zemětřesení a vyhlašuje sbírkové konto.

"Sdružení Česká katolická charita (SČKCH) se chce podílet na pomoci obětem ve spolupráci s íránskou Charitou a v rámci mezinárodní federace Caritas Internationalis (CI), jíž je česká Charita členem," uvedla vedoucí humanitárního oddělení SČKCH Květa Princová.

Půjde především o pomoc při obnově bydlení, podobně jako tomu bylo v Indii, kde ničivé zemětřesení zasáhlo na počátku roku 2001 provincii Gujarat. V Íránu dlouhodobě působí partnerská Charita z Nizozemí a v postižené oblasti již zjišťují míru škod a potřeb pracovníci Caritas Internationalis. "Tito pracovníci průběžně informují o aktuální situaci na místě a umožní i české Charitě konkrétně reagovat na skutečné potřeby obyvatelstva odpovídající pomocí," uvedla Kateřina Stejskalová z humanitárního oddělení SČKCH.

Prostředky na pomoc obětem zemětřesení v Íránu shromažďuje Sdružení Česká katolická charita na účtu 369-369369369/0800 u České spořitelny Praha 1, variabilní symbol 190 (při platbě složenkou: 3690369369369/0800, VS 190).

Česká Charita uvolnila jeden tisíc amerických dolarů na okamžitou pomoc obětem zemětřesení v íránském městě Bam. Prostředky pocházejí z krizového fondu Tříkrálové sbírky 2003. "Rozsah pomoci bude záviset na našich možnostech a na koordinaci s Caritas Internationalis, a bude se týkat převážně dlouhodobých projektů," uvedl prezident SČKCH Miloslav Fiala. Podle něj by měla do Íránu směřovat také část Tříkrálové sbírky 2004, která je určená na humanitární pomoc do zahraničí.


Marta Fišerová
tiskové oddělení SČKCH
mobil: 603 511 242
e-mail: fiserova@charita.cz

Jan Oulík
tiskové oddělení SČKCH
mobil: 603 895 984
e-mail: oulik@charita.cz