Pietní shromáždění, jehož součástí bude koncert a duchovní slovo, se koná ve středu 11.9. od 17.00 hodin v římskokatolickém kostele Nejsvětějšího Salvátora na Starém Městě Pražském (u Karlova mostu). Shromáždění zahájí velvyslanec USA v České republice (ČR) Craig R. Stapleton a rektor kostela prof. Tomáš Halík. Závěrečné slovo pronese místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross a zástupce Radia Svobodná Evropa Pavel Pecháček. Účinkuje pěvecký sbor "Gospeltime" Zuzany Stirské.

Druhé shromáždění, které organizuje Americké velvyslanectví v Praze, se koná o hodinu později - od 18.00 hodin - ve Svatovítské katedrále na Pražském hradě. Bohoslužbě předsedá duchovní správce anglicky hovořící katolické komunity v Praze, augustiniánský kněz Stanislav William Robert Faix, který pochází z USA. Tohoto vzpomínkového shromáždění se zúčastní rovněž prezident republiky Václav Havel, premiér Vladimír Špidla a další významní představitelé našeho veřejného života. Přítomni budou také zástupci pražského diplomatického sboru.

!!!Informace pro novináře!!!
Pro novináře a fotografy bude vyhrazen speciální prostor v bezprostřední blízkosti hlavního oltáře pod královskou oratoří (při pohledu čelem k oltáři vpředu vpravo, v blízkosti náhrobku sv. Jana Nepomuckého).

Nebudou vydávány zvláštní akreditace, ke vstupu do prostoru pro novináře postačí novinářský průkaz. Všichni zájemci jsou žádáni, aby se dostavili do katedrály do 17.50 hodin. Vstup pro novináře bude zajištěn bočními dveřmi proti vchodu do Kanceláře prezidenta republiky, v přední pravé straně chrámu pod můstkem, který spojuje katedrálu s Pražským hradem.

Kontakt: za tiskovou službu Kanceláře prezidenta republiky (KPR) Gabriela Dlouhá, tel: 02/2437 3621; za tiskové středisko České biskupské konference (ČBK) Marcela Gavulová, tel: 02/2018 1618 nebo 2018 1432. Během obřadu budou novinářům k dispozici pracovníci tiskových středisek KPR a ČBK.



***

Se svolením převzato z: TS ČBK


***

Teror a víra" - soubor některých loňských článků a komentářů