On spasí svůj lid. (Mt 1,21) - Citát z Bible na každý den

Sekce: Knihovna

Marie Svatošová

Na kopec ! (Aneb: mimo mikrofon 7, 8.9.2004 )

Na kopec ! (Aneb: mimo mikrofon 7, 8.9.2004 )
Marie Svatošová komentuje léto, houby, málo muziky, svou novou knížku a nafukovací bazén.

z knihy Jak to vidí Marie Svatošová

za málo peněz málo muziky?

Ve světě byznysu to platí téměř stoprocentně: za málo peněz málo muziky. A naopak - za hodně peněz, hodně muziky. Většina mých známých, kteří se v těchto dnech vrátili od moře a z různých jiných dálek, to potvrzuje. Jsou i výjimky, kdy za spoustu peněz té muziky bylo méně než očekávali a chystají se uplatnit reklamaci. Já jsem ovšem o letošní dovolené, prožité na rodném českém venkově, udělala zkušenost přesně opačnou: za minimum peněz hodně muziky. I když - dvě výhrady bych přece jen měla. Červenec byl studený a mokrý a - aspoň tam u nás - houby letos nic moc. Od reklamace jsem však upustila. Musela bych ji totiž uplatnit někde hodně "vysoko", a jak hned uvidíte, kompenzace se mi už z těch míst dostalo, takže není co řešit.

Když jsem se před prázdninami s návštěvníky této webové stránky loučila a nabádala je k odpočinku, měla jsem ten nejlepší úmysl jít jim příkladem a co nejrychleji vypadnout z Prahy. Dlouhodobá předpověď počasí mi poněkud zkřížila plány. Mám sedět doma tady nebo tam - řekla jsem si - a odjezd odložila. Nestěžuji si - s proudy deště z nebe pršela i inspirace a tak se mi v deseti deštivých červencových dnech podařilo napsat knížku, kterou jsem v hrubých rysech téměř rok nosila v hlavě: "Náhody a náhodičky". Nezahálelo ani Karmelitánské nakladatelství. Knížku už rozváží do svých prodejen. Třeba někomu pomůže přečkat příští období dešťů, dlouhé zimní večery anebo přijde vhod jako vánoční dárek. Hlavně ať slouží.

V suchých horkých srpnových dnech bylo v lese nádherně. Přestože si houby, pokud vůbec nějaké vyrostly, nechávaly mezi sebou kilometrové rozestupy. A navíc platilo: kdo dřív přijde, ten dřív baští. Červi byli většinou rychlejší. V jednom případě ale ne - a to byla právě ta zmíněná kompenzace. Kdybych potkávala houby na každém kroku, asi bych tomu nevěnovala takovou pozornost. "Honem se všichni pojďte podívat, jakou jsem našla krásnou prašivku", svolávala jsem všechny ostatní. Nemělo to hlavičku, nemělo to nožičku, ale bylo to krásné. Barvou i tvarem to trochu připomínalo květák, jen ta růžice byla stočená jakoby z nějaké kudrnaté dužnaté stuhy - nedovedu to lépe popsat. Máte-li doma atlas hub, najděte si v rejstříku heslo "kotrč" a posuďte sami - není to fešák? A kdyby jen fešák. Je to jedlá, nezaměnitelná lahůdková houba a když ji nakrájíte místo drštěk do polévky, kulinářský úspěch máte zaručený. Chcete-li si nechat porci k večeři, odlijte si ji dřív než pozvete sousedy, nebo dopadnete jako já. Když si děti přestaly přidávat, stoupl si Míša na špičky, nakoukl do hrnce a pravil: "Až taťka v noci přijde z kombajnu, tak to dojí, on dršťkovku miluje. Já mu ji vezmu domů." Tak to vidíte - jeden kotrč, a co dovede nadělat radosti.

Uznávám, že nafukovací bazén, i když větších rozměrů, nelze s mořem srovnávat. Ale legrace se v něm dá užít taky dost. Když se předškoláci rozdovádí, nevědí kdy přestat. Stříkali a provokovali tak dlouho, až je jeden z tatínků pochytal a oblečené - neoblečené, všechny je naházel do vody. Ty nejmenší jsem se snažila zachránit, ale stihla jsem zachránit a do trávy odhodit jenom svoje hodinky. Oblečená a obutá jsem se ocitla v bazénu i já.

Jestli se vám ještě zdá, že té muziky moc nebylo, přijeďte, a pojďte se mnou na kopec. Na který chcete, nechám vám vybrat, je to úplně jedno. Až se z něj rozhlédnete, dáte mi za pravdu: všude samá krása! A k tomu studánky, potůčky, cvrčci, ptáci, šumění lesů - jedním slovem: koncert.


***

Dvě pěkné fotografie kotrče naleznete zde: 1, 2.

Ilustrační foto k článku: Ignác Mucha


Ostatní kapitoly z této knihy na tomto webu:

Související texty k tématu:

Příroda
Příroda

Odpočinek, rekreace:

  • Můžeš si odpočinout a nebude ti to chybět Neočekává od nás Bůh čím dál větší výkony, nechce nás úplně vyždímat?
  • Všichni potřebujeme vypnout. Ale jak? Když se potýkáme s únavou a tíha starostí nám sedí za krkem, můžeme mít chuť hodit všechno na chvíli za hlavu a prostě vypnout. 
  • Únavné dny odpočinku Neděle dnes už není dnem odpočinku, ale jen dalším dnem tvrdé dřiny. Neděli si nevychutnáváme, ale doháníme resty. 
  • Proč neděle? Napříč stoletími, napříč generaceni, napříč sociálními vrstvami,  napříč politickými názory, v dobách zlých i dobrých se po celé zeměkouli vždy v neděli setkávali naši bratři a sestry, aby oslavovali vzkříšeného Krista, i své vlastní budoucí vzkříšení a aby čerpali sílu do životního putování na cestě do našeho domova u Boha.
  • V době „zábavního průmyslu“ není lehké si odpočinout Odpočinout si dnes není jednoduché.
    Existuje totiž i falešný, při keterém si neodpočineme...
  • Rekreace a odpočinek - tipy jak ne/odpočívat Slovo rekreace pochází z latiny a znamená: re - creatio, neboli znovu - stvoření. Život člověka má rytmus práce a odpočinku. Má odpočívat a dovolit i druhým, aby si mohli oddechnout. 
  • Dovolená není jen přestávka od práce  Většině z nás je uhoněnost a vystresovanost nepříjemná a hledáme příležitost, jak z toho kolotoče na chvíli vypadnout. Ale o dovolené nás pak mnohdy straší představa, že až se vrátíme, všechno se rozběhne nanovo...
  • Dovolená: vystoupit z kolotoče pro křečka Nedávno jsem ukončil jeden kurs s manažery jedné velké firmy. Svěřovali se mi, že touží po vnitřní svobodě a po úniku z ubíjejícího života – po úniku jakoby z kolotoče pro křečka. 
  • Odpočinek z donucení ? Pokud si neodpočineme, donutí nás k tomu naše tělo (násilím).
  • Odpočívat? Proč? Jak? Někteří lidé mají tolik práce, že volný čas vůbec nemají. Někdy je to vlivem životních okolností. Často si to však v životě zařídili tak, aby volný čas neměli.

 


Marie Svatošová - citáty a modlitbyMUDr. Marie Svatošová (* 1942)
www.vira.cz/svatosova

Do roku 1990 praktická lékařka. 1990 opouští ordinaci, aby realizovala myšlenku hospice, kterou zná ze samizdatové literatury. Roku 1993 zakládá Sdružení Ecce homo pro podporu domácí péče a hospicového hnutí. 8.12.1995 je pak otevřen první český hospic v Červeném Kostelci. Marie Svatošová je ale známa nejen jako iniciátorka hospicového hnutí, ale také jako autorka řady článků a publikací. Čtenářsky nejúspěšnější je její knížka "Hospice a umění doprovázet", která vyšla v několika vydáních v nákladu několika desítek tisíc výtisků... Další dostupné tituly Marie Svatošové naleznete zde.
- Na webu vira.cz proběhl s Marií Svatošovou i online rozhovor na téma: Může mít život smysl i v nemoci a umírání?. - Na webu vira.cz naleznete i její zajímavý text o eutanazii...
- 15-ti minutové představení Marie Svatošové na ČT 24 ke shlédnutí on-line

 

Kdo se spoléhá na Boha, je jako strom u vody. (Jr 17,5)


Konference Jak slyšet Boží hlas s Petem Greigem 
22. – 23. 3. 2024 v Praze. 

Velikonoce - informace, význam

Velikonoce - informace, význam
(24. 3. 2024) Květná neděle, Zelený čtvrtek, Velký pátek, Bílá sobota; velikonoční vigilie, příběh Velikonoc, mazanec recept

Fotogalerie - Miloslav kardinál Vlk

Fotogalerie - Miloslav kardinál Vlk
(18. 3. 2024) 18. 3. 2017 zemřel Miloslav kardinál Vlk. Publikueme několik amatérských fotografií...

Jiří Grygar (* 17. 3. 1936)

(16. 3. 2024) Český astronom a astrofyzik, významný popularizátor vědy v oblasti astronomie, astrofyziky a vztahu vědy a víry, za…

Co je to mazanec?

Co je to mazanec?
(16. 3. 2024) Co je to mazanec... Několik osvědčených receptů na velikonoční mazanec.

Vyšla již čtvrtá řada oblíbeného seriálu The Chosen

Vyšla již čtvrtá řada oblíbeného seriálu The Chosen
(15. 3. 2024) The Chosen: Často jdeme jeden krok vpřed a dva kroky vzad. Elizabeth Tabish, představitelka Marie Magdalény,…