Dal jsem vám příklad. (J 13,15) - Citát z Bible na každý den

Sekce: Knihovna

Marie Svatošová

Když Bůh mlčí (aneb mimo mikrofon 5, 9.6.2004)

Když Bůh mlčí (aneb mimo mikrofon 5, 9.6.2004)
Životní drama

z knihy Jak to vidí Marie Svatošová

"Prosím vás, nemohla byste se někdy na tom vašem webu zamyslet nad tématem ´Když Bůh mlčí´? Já to už delší dobu prožívám a je to hodně těžké." Na delší rozhovor čas nebyl a tak jsem tu neznámou paní v telefonu ujistila, že přesně vím, o čem mluví, slib jsem jí dala a zavěsila. Sotva sluchátko docvaklo, už se ozvala výčitka - jak jsi mohla tak lehkomyslně říct, že přesně víš, o čem mluví? Vždyť každý člověk je jiný. Každý životní příběh je jiný. Co ty můžeš vědět o jejím trápení. Musela jsem to uznat. Ale slib vzít zpátky nemohu, tak nezbývá, než se pokusit nějak se s tím vypořádat.

Je pravda, že každá situace je jiná, přesto bych si dovolila všechny ty originální lidské příběhy pro lepší přehlednost rozdělit do tří skupin. Každá z nich ovšem zahrnuje takřka nekonečné množství podskupin.

První skupina je asi největší. Je typická pro lidi, kteří dosud nemají s vírou v Boha větší osobní zkušenost, ale něco někde zaslechli a tak se pokouší Boha testovat. Na něco se ho zeptají, něco od něho žádají a když bezprostředně nezafunguje stylem "stolečku prostři se" nebo "oslíčku otřes se", přestanou se jím zabývat. Ovšem také se tím přestanou trápit a jdou si dál svou cestou, takže to zcela jistě nebyl případ oné ženy z telefonu.

Do druhé skupiny bych zařadila ty, kdo o Boží existenci a jeho všemohoucnosti vůbec nepochybují, nějakou dobu s ním úspěšně komunikovali a najednou mají pocit, že mu zalehly uši nebo dokonce, že o ně ztratil zájem, že jim už nenaslouchá a neodpovídá. Stále mu opakují svoji konkrétní otázku, předkládají svůj konkrétní problém a dožadují se odpovědi, co udělat, kterým směrem se dát. Upřímně hledají a chtějí poznat Boží vůli a ono pořád nic. Opravdu nic? A to, že nepřestávají prosit, to je málo? Kde se to v nich bere? Není to snad dar síly a vytrvalosti, který si sami nedali a přesto ho mají? Anebo jim ta síla dochází? Už jí není tolik co dřív? Pak je jediné řešení: prosit ještě víc, ještě hlasitěji a neodbytněji. Možná dosud nenastal pro odpověď onen "příhodný čas", o kterém na mnoha místech Bible hovoří. Někdy odpověď nepřichází prostě proto, že se člověk pořád ještě víc spoléhá na svoje aktivity, realizuje svoje vlastní záměry a ty mohou být, aniž si to připustí, i v příkrém rozporu s plánem Božím. Co s námi v takovém případě může Bůh dělat? Svobodnou vůli nám vzít nemůže a tak musí přihlížet, jak se tu paličatě namáháme a pachtíme, až si konečně sáhneme na dno. Teprve tam jsme ochotni uznat svoji neschopnost a jeho všemohoucnost. Víckrát v životě jsem se přesvědčila, že přesně na tohle Bůh čekal. Jeho řeč je vždy jasná: "Ano, ano - ne, ne." Jestliže slyším něco mezi tím, není to hlas Boží, ale nějaký informační šum, kterým se v závažných věcech řídit nemohu. Nezbývá, než dál trpělivě prosit o jasnou instrukci.

Třetí skupina je nejmenší, ale její problém je nejtěžší. Člověk má letité zkušenosti ze života s Bohem, a najednou zakouší nesmírně těžké pochybnosti ve víře. Jakoby ho Bůh opustil, jakoby vůbec žádný nebyl, anebo se k němu otočil zády. Tady bych doporučila vymodlit si zkušeného a moudrého kněze pro dlouhodobé individuální duchovní vedení. A také poučit se od někoho, kdo podobnou zkouškou úspěšně prošel. Například sv. Terezie z Avily nebo sv. Jan od Kříže. Jeho kniha Temná noc (vydalo KNA.cz) už mnohým pomohla v obdobné krizi vyznat se v sobě. Jiní nalezli sílu a povzbuzení u starozákonního Joba, který uprostřed nejtěžší zkoušky říká "ale já vím, že můj Vykupitel žije". Vhod by mohla přijít i velmi čtivá a srozumitelná knížka Benedikta Groeschela "Povstaň z temnot" (vydalo KNA.cz). Bůh má v každém případě právo vyzkoušet si naši věrnost, a to jakýmkoliv způsobem. Je to součást našeho životního dramatu. Důvody k tomu jsou nepochybně výchovné, ale i když to tak na první pohled nevypadá, motivovány jsou vždycky nekonečnou Boží láskou.

www.vira.cz/svatosova


Ostatní kapitoly z této knihy na tomto webu:

Související texty k tématu:

Krize, utrpení:

  • Dětem se předává neuvěřitelná nepravda Dětem vyrůstajícím v našem rozvinutém světě se předává neuvěřitelná nepravda - říká se jim, že většina lidí má naději prožít život až do konce bez utrpení, bez bolesti, bez temnoty. 
  • Stopy v písku Jedné noci se mi zdál sen. Kráčela jsem po pobřeží se svým Pánem. Na temném nebi se promítaly obrazy z mého života. Životní příběh provázely dvoje stopy v písku...
  • Utrpení, krize - základní pohled  Neplýtvejme příliš slovy o utrpení. Nevíme totiž co to utrpení je. Když jsem je doopravdy poznal já, dokázal jsem jenom plakat.
  • Další texty k tématu: krize, utrpení

Víra:
- Víra je dobrodružství i osobní vztah 
- Základní pohled víry - I Tobě jde Bůh vstříc
- Víra je velmi široký pojem (Aleš Opatrný)
- Víra zraje krizemi (Dle J. Powella)
- Credo (kredo) - Souhrn křesťanské víry
- Další texty k tématu víra zde

 


Marie Svatošová - citáty a modlitbyMUDr. Marie Svatošová (* 1942)
www.vira.cz/svatosova

Do roku 1990 praktická lékařka. 1990 opouští ordinaci, aby realizovala myšlenku hospice, kterou zná ze samizdatové literatury. Roku 1993 zakládá Sdružení Ecce homo pro podporu domácí péče a hospicového hnutí. 8.12.1995 je pak otevřen první český hospic v Červeném Kostelci. Marie Svatošová je ale známa nejen jako iniciátorka hospicového hnutí, ale také jako autorka řady článků a publikací. Čtenářsky nejúspěšnější je její knížka "Hospice a umění doprovázet", která vyšla v několika vydáních v nákladu několika desítek tisíc výtisků... Další dostupné tituly Marie Svatošové naleznete zde.
- Na webu vira.cz proběhl s Marií Svatošovou i online rozhovor na téma: Může mít život smysl i v nemoci a umírání?. - Na webu vira.cz naleznete i její zajímavý text o eutanazii...
- 15-ti minutové představení Marie Svatošové na ČT 24 ke shlédnutí on-line

 

Kdo se spoléhá na Boha, je jako strom u vody. (Jr 17,5)

Zelený čtvrtek

(27. 3. 2024) Význam a obsah Zeleného čtvrtku. Proč je zelený?

Velikonoční triduum den po dni (papež František)

Velikonoční triduum den po dni (papež František)
(25. 3. 2024) I v současné pandemii je Kristův kříž jako maják a znamení naděje, která neklame. (z webu velikonoce.vira.cz)

Velikonoce - informace, význam

Velikonoce - informace, význam
(24. 3. 2024) Květná neděle, Zelený čtvrtek, Velký pátek, Bílá sobota; velikonoční vigilie, příběh Velikonoc, mazanec recept

Květná neděle

Květná neděle
(21. 3. 2024) Květná (nebo též Pašijová) neděle je označení pro poslední postní neděli před Velikonocemi. Název svátku je odvozen…

Nezasloužený blahobyt a bezpečí

(20. 3. 2024) Proč jsem se nenarodil  třeba v Africe?