V sobotu 17.1.2004 uspořádalo Pastorační středisko pražského arcibiskupství (první) setkání pro ty, kteří tvoří, či chtějí tvořit křesťanské www stránky. V multimediální učebně Katolické teologické fakulty se sešlo cca 30 účastníků nejen z různých koutů pražské arcidiecéze, ale i z Východních Čech a z Moravy. Setkání bylo první (a pokusnou) vlaštovkou, které by mělo sloužit vzájemné inspiraci a koordinaci na poli „elektronické pastorace“ v pražské diecézi.

Přítomní účastníci měli nejprve prostor pro krátké vzájemné představení svých internetových projektů.

Následoval příspěvek Ignáce Muchy o „významu a možnostech vzájemné spolupráce na křesťanském internetu“. V příspěvku zaznělo, že dalším logickým krokem po prvotním internetovém boomu je zkvalitňování internetových projektů a jejich vzájemné doplňování a provázání, zvláště v nabídce konkrétních služeb, které jednotlivé weby poskytují. Invenci a síly pak lze věnovat vzniku služeb nových, namísto vymýšlení a realizování již vymyšlených a zrealizovaných… Příspěvek byl zakončen citátem sv. Pavla adresovaný SPRÁVCŮM (nejen) internetových projektů: „Navzájem si pomáhejte podle míry Božích darů, jako dobří SPRÁVCOVÉ rozmanité Boží milosti“ (1 Petr 4,10). (Struktura a poznámky příspěvku zde)

(Odkaz na body k příspěvku a seznam již existujících služeb na českém křesťanském internetu naleznete vespod článku.)

Další příspěvek přednesl Josef Ptáček. Mluvil o základních předpokladech pro tvorbu a udržování kvalitních křesťanských www stránek. Ve srozumitelném a přehledném příspěvku zaznělo mnoho konkrétních podnětů, jak postupovat při plánování, realizaci a provozování internetové prezentace. (Struktura a poznámky příspěvku zde)

Po přestávce, která dobře posloužila i k navazování osobních kontaktů, pokračovalo setkání diskusí a výměnou zkušeností. Prostor byl i pro sdílení radostí a úskalí správců církevních stránek a hledáním jejich systémovějšího řešení. Účastníci se vyslovili i pro zorganizování dalších obdobných setkání.



Doporučené texty:

- MOŽNOSTI A VÝZNAM SPOLUPRÁCE NA ´KŘESŤANSKÉM´ WEBU, body k přednášce (Ignác Mucha) 17.1.2004
- INTERNET – JAK DÁLE? Myšlenky a podněty pro tvorbu křesťanských" projektů na webu, body k přednášce (Josef Ptáček) 17.1.2004
- Malý průvodce světem Internetu pro začátečníky (Josef Ptáček, Ignác Mucha)


K objednání:
- INTERNET JAKO PROSTŘEDEK FARNÍ PASTORACE
Bakalářská práce (František Jirsa)
Mírně zkrácený text bakalářské práce, obhájené na KTF UK v roce 2003. Práce přehledně a zdařile mapuje český "církevní" internet a podává srovnání se zkušenostmi v zahraničí. Práce závěrem nabízí doporučení pro tvorbu farních stránek. Vydáno ve spolupráci s KTF UK.


***

Další texty k tématu internet naleznete zde