Lidé mají jednu scestnou potřebu - onálepkovat vrahy Kamily Čentákové různými psychiatrickými diagnózami. Vražda z Bíliny je pro normální lidi nepochopitelná. Neznamená to ale, že ti kluci museli být psychicky narušení. (Kamila Čentáková byla bezdůvodně zabitá svými spolužáky v Bílině v lednu 2005 - pozn. redakce).



Vrahy omlouváme

Pokud vrahům za každou cenu vnucujeme diagnózy, vlastně je tím omlouváme. Diagnóza se totiž rovná nemoc a nemoc rovná se neschopnost ovládat své chování. Uvědomme si, že i s autem ve vynikajícím technickém stavu se dá způsobit autohavárie, při které budou umírat lidé. Stejně tak naopak - i s autem v mizerném stavu se dá někdy jezdit vcelku obstojně, když respektujeme jeho možnosti. Psychiatrické diagnózy tu opravdu nejsou proto, aby vysvětlovaly nepochopitelné kriminální chování.

Bohužel je pravda, že minimálně dva z vrahů jsou z psychologického hlediska asi tak zdraví jako já, vy či kdekdo z vašich kamarádů. Proto je dobré rozumět důvodům či mechanismům, které vedly k smrti Kamily. Je to především fantazijní práce, skupinová dynamika a sociální patologie. /.../



Jejich výchova byl normální

Jestli si myslíte, že jejich rodiče udělali někde nějakou výraznou výchovnou chybu, tak se opět mýlíte. Jejich výchova se nijak nelišila od způsobu, jak své děti vychovává většina naší společnosti. Prostě dneska zkoušíme vychovávat bez morálky. Kdo z vašich známých doma hovoří dětem o morálních zásadách? Copak není módou žehrat na morálku, že jsou to jen pouta, která produkují sexuální bloky, podvazují kreativitu atd.? /.../



Je třeba učit děti ovládat a kontrolovat mysl

Poučením z Bíliny by nám mělo být, že pro naše děti potřebujeme nějaký nástroj, jak kontrolovat nejen jejich pozorovatelné chování, ale i fantazie. Při výchově rozhodně nestačí právnický přístup: "Zajímá nás, jen co děláš. Tvé myšlení a slova jsou nám ukradené." Zkrátka je třeba učit děti ovládat a kontrolovat mysl. Prostě někde se musí naučit tuto metodu: čas od času zastavit, zbilancovat minulost a distancovat se od svých špatných sklonů. Je jedno, jestli tomu budeme říkat zpytování svědomí jako křesťané, očišťování mysli jako buddhisti nebo psychohygiena jako psychologové, ale v každém případě je to velmi potřebná dovednost. Je však zřejmé, že tyto věci děti škola nenaučí. Zkuste někdy zapřemýšlet, kde se to tedy mají děti naučit, když slovo morálka je pomalu nadávka?

***

Převzato z článku PhDr. Mgr. Jeronýma Klimeše, Ph.D. Poučení z Bíliny: jak mocná je fantazie na www.idnes.cz.

Foto: Obvinění (zprava) Režňák, Štencl, Procházka (Autor: Martin Adamec, MAFA)

Mezititulky - redakce www.vira.cz

Doporučená literatura:
- Zpytování svědomí: Čtvrthodinka upřímnosti - Úvod do modlitby denního zpytování svědomí /Józef Augustyn/
- Knihy na téma výchova