Není žádné tajemství, že rozlišování je zjevným mottem současné křesťanské spirituality. Nynější stav světa a církve odhaluje jeho naléhavou potřebu a nutnost.

Často se říká, že proces rozlišování je příliš časově náročný na to, aby mohl být do detailu použit v každodenním rozhodování. Říká se, že nejlepší, co můžeme udělat, je přijmout rozhodnutí po pozorném uvážení. Rychle zvážit všechna pro i proti a rozhodnout se pro řešení podložené závažnějšími důvody. S tím ostře nesouhlasím.

Jsem přesvědčen, že pozná-li člověk své „osobní povolání“, stane se pro něj rozlišujícím kritériem pro každé rozhodnutí, které má v životě učinit, včetně drobných každodenních rozhodnutí. Protože mé „osobní povolání“ je pro mne „Boží vůlí“ v tom nejhlubším teologickém smyslu. Stojím-li tedy před volbou jedné ze dvou alternativ a mám se rozhodnout, která z nich je pro mne Božím voláním, Boží vůlí, pomůže mi je rozlišit „osobní povolání“.

Přezkoumáním alternativ jedné po druhé vzhledem k postoji mého „osobního povolání“, které jsem vnitřně přijal, mohu v několika minutách vnitřně „zažít“, která z alternativ mému osobnímu povolání „sedí“ a která s ním „neladí“. Je to tím, že osobní povolání je základní útěchou mého života. Jakmile ho vnitřně přijmu, jsem okamžitě ve styku se svým Ježíšem. Alternativa, která tuto základní útěchu posiluje a prohlubuje, je voláním Pána jen a zvlášť pro mne.

V každé volbě, před kterou stojím se skrývá volání zvlášť a právě pro mne. Jsou-li obě alternativy daného rozhodnutí svou podstatou dobré, nejsem morálně svobodný vybrat si kteroukoli z nich. To bych se stavěl na roveň starozákonnímu člověku, který se řídil morálním kritériem správného a špatného, dobrého a zlého. Nikoli, pro mne, jako člověka novozákonního, platí volání k „větší lásce“, volání mého Ježíše, kterým oslovuje jedině a právě mne. A tímto kritériem rozlišování jedinečného a konkrétního volání není nic jiného než mé „osobní povolání“. Jestliže následuji toto volání poté, co jsem ho rozlišil prostřednictvím svého osobního povolání, žiji s Pánem ve vztahu hluboce osobní lásky.


***

Se svolením převzato z knihy Osobní povolání, kterou vydalo Karmelitánské nakladatelství.


***

Několik kapitol z této knihy naleznete zde