První květnový víkend se blíží a s ním také celorepublikové setkání vysokoškoláku Studentský Velehrad 2008. Důležitou součástí akce jsou přednášky a besedy s pozvanými hosty. Tuto část programu má na starosti Monika Žáková z Vysokoškolského katolického hnutí Praha.

Moniko, na jaké hosty se mohou účastníci letošního Studentského Velehradu těšit? Co je pro ně přichystáno?

Hlavní přednáškový den je sobota 3. května. Přednášky jsou rozdělené do čtyř bloků, každého z nich se zúčastní dva hosté, jeden v dopoledních hodinách a druhý odpoledne. Tak například na okruh dilemata ve společnosti a politice přijede profesor Jan Sokol, děkan fakulty Humanitních studií v Praze, ten bude přednášet dopoledne, spíš teoreticky. Odpoledne se studenti budou moct setkat se Zdeňkem Bártou, bývalým senátor, a ten bude povídat spíše o své praktické zkušenosti z politiky a o dilematech, se kterými se stkal jako senátor. Další okruh jsou dilemata související s vírou a církví. Tam přislíbili účast profesor Tomáš Halík a Kateřina Lachmanová.

Tuším, že další dva okruhy se budou týkat také osobního života a kariéry, je to tak?

Ano, plánujeme ještě dva okruhy, dilemata v partnerských vztazích, rodině a manželství a dilemata související s kariérou. O vztazích přijede povídat Josef Zeman, bývalý ředitel Národního centra pro rodinu a také Karel Skočovský. O životě novináře budou hovořit pedagogové a zároveň lidé z praxe Radek Mezuláník a František Schildberger.

Moniko, asi víš, jaké to je být vysokoškolákem dnes, navíc vysokoškolákem, který se hlásí ke své víře a chce ji také žít. Dokázala bys říct, jaká dilemata asi nejvíc podle tebe musí dnes mladí lidé řešit?

Já myslím, že určitě mají dilemata v tom, jakou si vybrat školu nebo potom zaměstnání, do jaké míry je etické dělat kariéru, snažit se o co největší úspěch ve společnosti. Dilema jak moc se angažovat v politice, nebo jestli se spíš věnovat nějaké občanské společnosti a aktivitám, které jsou více zaměřené na dobročinnost. Určitě se setkávají s dilematy jak žít veřejně svoji víru, jak moc o ní mluvit se svým většinou nevěřícím okolím. Myslím, že potom možná starší studenti řeší i dilemata, jak se potom chovat konkrétně na pracovišti, protože pro věřícího člověka není třeba přípustné něco, co je dneska běžnou praxí.

Díky za rozhovor a těším se na Velehradě na viděnou.
___

Studentský Velehrad 2008 se koná od 2. do 4. května, předcházejí mu pěší poutě ze čtyř směrů. Akci pořádá každé dva roky Vysokoškolské katolické hnutí ČR, jedná se o již devátý ročník. Více informací a registrační formulář naleznou zájemci na internetových stránkách www.studentsky.velehrad.cz, případně na e-mailu studentsky@velehrad.cz.


Autor rozhovoru: Lenka Budková