V italském městě Turín shromažďoval Jan Bosko (1815 – 1888) opuštěné a chudé chlapce, kteří přicházeli do velkého průmyslového města za prací. Jejich představa byla ale moc ideální, protože jejich zaměstnavatelé je nutili pracovat do vyčerpání a málo jim platili.

Často pak kradli a končili ve vězení. Jan se snažil tomu předcházet tím, že pro ně zakládal dílny, učil je řemeslu, domlouval se zaměstnavateli dobré podmínky pro jejich práci a později těmto chlapcům nabízel ubytování a domov, který příchodem do města ztratili.



Co možná nevíš!

• Salesiány Dona Boska (SDB) založil svatý Jan Bosko v roce 1859.
• Salesiáni se jmenují podle sv. Františka Saleského (biskup ve Francii na přelomu 15-16.stol), který Jana Boska inspiroval svou laskavostí a trpělivostí.
• Dnes je po celém světě přes 16 tisíc salesiánů a jsou přítomní ve 127 zemích světa (údaj z roku 2005).
• Do České republiky (Fryštáku u Zlína) přišli salesiáni v roce 1927. První český salesián byl P. Ignác Stuchlý.
• V České republice je na 180 salesiánů ve 13 městech.
• Salesiáni provozují v ČR 10 středisek mládeže, ve kterých nabízejí mladým lidem nejrůznější aktivity (sportovní, výtvarné, divadelní, hudební, a další). Součástí těchto středisek jsou i tzv. „Kluby“, kam může kdokoliv přijít a jen tak pobýt, zahrát si různé hry nebo si popovídat. Kromě toho provozují salesiáni spoustu dalších aktivit (média, nakladatelství, školy…) – podívej se na www.sdb.cz.



Výročí a soutěž!

Je to už nějaký ten pátek, co jsou Salesiáni u nás v republice, a proto tu máme pro tebe zajímavou pozvánku: K 80. výročí jejich příchodu je připravena velká internetová soutěž o ceny za sto tisíc. Určitě se podívej na www.janbosko.cz, kde 31. ledna 2007 soutěž vypukla.





Rozhovor

Jednoho dne přišel do Fryštáku u Zlína starší muž. Bylo mu 55 let. Jmenoval se Ignác Stuchlý a byl první český salesián. Dnes pokračují v jeho díle v České republice další – také salesiáni. Už 80 let. Na kus řeči jsme přišli za nejmladším z nich Dominikem Oujeským (22).



Jak tě to vůbec napadlo, stát se salesiánem?

Moji rodiče jsou salesiánští spolupracovníci, proto jsem už pár salesiánů znal dřív. Pak jsem začal studovat na vysoké škole v Českých Budějovicích, kde jsem poznal salesiány blíž a nahlédl do způsobu jejich života. Tam jsem se rozhodl, že také já chci být jedním z nich.



Co je ti na Donu Boskovi sympatického?

Líbí se mi na něm to, jak se choval ke klukům o které se staral. Každý z nich měl pocit, že právě on je jeho oblíbencem.


Co salesiáni hlavně dělají a kde je můžeme najít?

Jako salesiáni jsme posláni k mladým, zvláště nejchudším a nejopuštěnějším. Najdete nás ve všech větších městech, kde máme oratoře a střediska mládeže, ve kterých nabízíme různé volnočasové aktivity a kroužky. Mimo to jsme v několika farnostech, jsme zapojeni v médiích – televize, nakladatelství a také na středních a vysokých školách.



Chystáte nějaké aktivity k 80. výročí, které by mohli naše čtenáře zajímat?

Především jsou v plném proudu přípravy na velkou internetovou soutěž, která začne na svátek sv. Jana Boska 31.1.2007. Bude probíhat na stránkách www.janbosko.cz a bude pro všechny kluky a holky od 10 do 30 let. Tímto všechny vaše čtenáře zvu, aby se už teď na tuto stránku podívali a do soutěže se zapojili. Kromě toho, že se něco více dozví o salesiánech a Janu Boskovi, mohou vyhrát velmi pěkné ceny.