Do práce jezdíme domů!
Týden informací o rané péči.

Česká republika je na špičce světového žebříčku v péči o novorozence, novorozenecká úmrtnost patří u nás k nejnižším na světě. S tím také roste počet nedonošených dětí, které se lékařům daří zachránit - podle statistik každým rokem v Česku přibývá předčasně narozených dětí, v současné době jich je 7%. Některé z těchto dětí si ovšem do života odnášejí těžké zdravotní postižení. Jim a jejich rodinám už 18 let pomáhají střediska rané péče.

"Poskytujeme odborné služby, podporu i pomoc rodinám, ve kterých se narodilo dítě se zrakovým či s kombinovaným postižením," říká Terezie Hradilková, ředitelka Společnosti pro ranou péči. "Našich služeb ročně využívá 500 až 600 rodin. Snažíme se o to, abychom předešli ústavní a institucionalizované péči. Poskytujeme tzv. mobilní služby - fakticky to znamená, že za dětmi a jejich rodinami jezdíme do terénu, přímo k nim domů," doplňuje. Výhodou tohoto přístupu je fakt, že děti ani jejich rodiče nejsou vytrženi z přirozeného domácího prostředí a z jejich komunity.

Letos v zimě přichází Společnost s novinkou - 24. listopadu zahájí osvětovou kampaň Co chcete vědět o rané péči s mottem: "Do práce jezdíme domů !".
Celý týden pak věnuje informacím o tom, co je to terénní služba raná péče. "Cílem kampaně je především zvýšit povědomí laické veřejnosti o tom, jaké služby poskytujeme a co vše zahrnují. Zároveň chceme také poděkovat všem, kdo chápou účel terénních služeb a přispívají na péči o děti v rodinách," říká Tereza Hradilková. Týdenní kampaň proto vyvrcholí 30.11. absolventským koncertem dětí, které prošly službami Společnosti pro ranou péči.

Společnost pro ranou péči své služby poskytuje zdarma. Její program Provázení je zaměřen na pomoc celé rodině. Staví na vlastních silách a schopnostech každého jejího člena. Rodičům i zákonným zástupcům poskytují odborníci Společnosti potřebné informace, služby a terapie tak, aby se mohli kompetentně a zodpovědně starat a vychovávat vlastní děti a ty, aby mohly vyrůstat v rodině.

Společnost pro ranou péči má dnes svá centra v Praze, Českých Budějovicích, Brně, Liberci, Ostravě, Olomouci a v Plzni, všechna se podílí na informační kampani.

Kontakt :
Terezie Hradilková, reditelka@ranapece.cz, 777 234 030
ředitelka Společnosti pro ranou péči
Klimentská 2,110 00 Praha 1
Tel: 224 826 858
Fax: 224 817 407

Více informací najdete na www.ranapece.cz.