Váše Excelence, páni biskupové, paní Lívie Klausová, pane předsedo Senátu parlamentu České republiky, paní místopředsedkyně Poslanecké sněmovny parlamentu České republiky, pane předsedo vlády České republiky, vládo České republiky, vážení kolegové v diplomatickém sboru, bratři a sestry ve společné víře.

Vzdáváme poslední úctu při příležitosti, kdy se s láskou modlíme za našeho Sv. otce, který se vrátil do domu Otcova. Rad bych poukázal na významný paradox těchto dní: ještě nikdy jsme nevnímali přítomnost Sv. otce tak silně jako teď, kdy spočinul v pokoji smrti v naději ve vzkříšení.

Podobně jako bylo překvapením jeho zvolení, byl překvapením i jeho pontifikát třetí nejdelší v historii, během něhož se snažil probouzet ve svědomí lidí a národů trvalé hodnoty víry v Boha, lidské svobody a důstojnosti, spravedlnosti a solidarity jako nástrojů pokoje a vzájemné úcty a dialogu jako cest ke smíření, které hojí minulé rány.

Po své volbě se představil jako silný člověk, vybavený tělesnou, duševní a duchovní silou. Jeho slovo mělo plynnost a průraznost profesionálního herce. Toto vše bylo v poslední době vystřídáno nesmírnou bolestí, kdy byl již zbaven pohybu a dokonce i zvuku vlastního hlasu. Nikdo z těch, kdo ho spatřili na velikonoční neděli, nezapomenou na bolestivé pohyby jeho úst bez hlásku a pocukávání jeho rukou, když se bezúspěšně snažily pozvednout a požehnat zástupům. To byl jeden z nejpůsobivějších obrazů papeže: papež připravený trpět a dělat ze sebe blázna pro Krista. Po celém světě vzbudil vlnu soucitu, poslední, co nám odkázal. Dnešní svět tolik potřebuje soucit, lásku, schopnost naslouchat. Papež dokázal, že právě tyto hodnoty obměkčují lidská srdce, boří překážky, probouzí odpuštění a jednotu mezi lidmi.

Svůj pontifikát zahájil slovy "Nebojte se, otevřete dveře Kristu". Svou poslední knihu, kterou napsal v době, kdy už mohl sotva chodit, nazval s naléhavostí a rozhodností sobě vlastní: "Vstaňte, pojďte".

Děkuji Vám všem, kdo se účastníte této bohoslužby, zvláště představitelům vládních institucí a kolegům z diplomatického sboru. Vaše přítomnost jistě vyjadřuje úctu k tomu, co papež vykonal. Pane biskupe Malý, děkuji Vám, že jste předsedal této bohoslužbě a za Vaši oddanou úctu k našemu Otci a papeži, Janu Pavlu II. Kéž odpočívá v pokoji. Amen.



Fotogalerie z requiem za papeže Jana Pavla II. v pražské katedrále - klikni zde