Na silnicích letos zemřelo
"jen" 917 lidí. Prozatím.

Statistiky dopravní nehodovosti přinesly za prvních deset měsíců letošního roku povzbudivá čísla. Do konce října zemřelo v důsledku dopravních nehod „jen“ 917 osob, což je o 83 méně než ve stejném období loňského roku. Klesá také celkový počet nehod i zraněných. Těžce zraněno bylo do začátku listopadu 3755 osob (pokles o 345), lehce 23731 (pokles o 1248). Celkem se na silnicích v České republice stalo 162594 dopravních nehod, tedy o 207 méně než za prvních deset měsíců loňského roku.



Příčiny bezohlednosti na silnicích:
vnitřní nelad v nitru...

Čísla statistik však v porovnání s ostatní Evropou zůstávají vysoká. Za příčiny tohoto stavu označují odborníci nedbalost, nekázeň, bezohlednost až agresivitu mnohých řidičů, kterým chybí jakýkoli pocit zodpovědnosti za zdraví a život vlastní i ostatních. Výrazným faktorem je také nevelký respekt vůči platným zákonům.

„Toho všeho se člověk spíše dopouští, když je rozčilený, uražený, trpí pocitem méněcennosti a poníženosti nebo naopak žije pod dojmem vlastní důležitosti. Jestliže mám ve svém nitru nelad, který vychází z neodpuštění nebo zlé vůle, budu se stejně špatně chovat i na silnici. Zlo, které konáme ve světě má kořen v nitru člověka,“ připomíná pohled křesťanů na tuto problematiku P. Aleš Opatrný.



Moto Adventu: Jezděte tak,
abyste nezkazili Vánoce sobě i jiným

Na adventní dobu připravilo oddělení BESIP Ministerstva dopravy kampaň, která má apelovat na řidiče, aby v předvánočním období jezdili co nejopatrněji. V tomto čase totiž patří následky dopravních nehod k nejtragičtějším za celý rok. „Velkou roli hraje počasí, tma brzo odpoledne a předvánoční stres. Například vloni den před Štědrým večerem zemřelo na silnicích 16 lidí, což byl v tomto směru nejhorší den za celý rok 2004,“ varuje vedoucí BESIPu Robert Šťastný. Ústřední postavou kampaně bude manželka tragicky zesnulého trenéra národní hokejové reprezentace Ivana Hlinky Liběna Hlinková. „Každý den kvůli autonehodám lidé ztrácejí své nejbližší. Osudová vteřina se už nikdy nedá vrátit. Jezděte tak, abyste nezkazili Vánoce sobě i jiným,“ naléhá na řidiče Liběna Hlinková. V rozhlasovém spotu vystoupí také herec Radovan Lukavský.



Šance pro 200 životů

Vzhledem k povzbudivým číslům je možné, že by se letos počet usmrcených osob na silnicích v Česku mohl poprvé v její novodobé historii udržet na trojciferném čísle. „Chtěl bych, abychom tuto skutečnost vnímali jako celospolečenskou výzvu. Pracovně to nazýváme ,šance pro 200 životů´,“ konstatoval ministr dopravy Milan Šimonovský. Úřad, který vede, si klade do příštích let ambiciózní cíl – snížit do roku 2010 počet usmrcených v silničním provozu na polovinu úrovně roku 2002. Podle tohoto záměru by měl počet úmrtí při nehodách v roce 2010 klesnout na 650.

JIŘÍ MACHÁNĚ

***

Se svolením převzato z: webu Katolického týdeníku

Titulek, mezititulky a fotografii vytvořila redakce webu vira.cz