Okultismus, magie, neznámé síly... Tato slova v lidech od nepaměti vzbuzovala jakousi bázeň a současně zvědavost. Přitom církev tyto praktiky vždy zakazovala. Nikoli proto, že by popírala přítomnost různých nadpřirozenných sil, které působí ve světě, ale pro nesprávnou touhu člověka podmanit si skryté mocnosti. Jedná se o formu modloslužby, odmítající svrchovanost Boha.

Pater Vojtěch Kodet, ThD., generální delegát českého řádu karmelitánů, a pater Jaroslav Brož, ThD., S.S.L., biblista z pražské Katolické teologické fakulty, budou odpovídat na dotazy moderátora a diváků na téma okultismus. Psát lze na adresu: vysilani@tvnoe.cz anebo ve formě SMS-zprávy na čísle +420 774 116 407, a to již nyní anebo během samotného přímého přenosu. Pro tentokrát nebude v provozu telefonní linka pro vstup do živého vysílání. Televize NOE vysílá i on-line prostřednictvím internetu. (Někteří z našich čtenářů nám psali, že na uvedené adrese on-line vysílání nelze spusit. Našli jsme tedy i alternativní adresu, ze které by on-line vysílání již spustit mělo jít - a sice: www.play.cz/televize/tv-noe. Pouze si vyberete a kliknete na kvalitu přenosu...)

Prožijte tedy neobvyklé datum 29. února
nad neobvklým tématem s Televizí NOE.



Dotazy diváků
zaslané do pořadu


Odpovědi na dotazy zaslané do televizního pořadu, které se nepodaří zodpovědět během vysílání, budou postupně zodpovídány a zveřejňovány v rubrice okultismus na tomto webu. (Poznámka redakce: Protože dotazů došlo velice mnoho, prosíme o trpělivost při jejich vyřizování).


***

Co je to okultismus?
podklad pro televizní diskuzi
(Vojtěch Kodet OCarm. ThD.)


Slovo „okultismus“ pochází z latinského „occultus“ - tajný, skrytý, utajený.

Texty níže uvedeného souboru jsou koncipovány jako podklad pro televizní diskuzi (pouze text "Astrologie a znamení zvěrokruhu" byl napsán pro jeden časopis). Nejedná se tedy o vyčerpávající odborné pojednání. Autorovi děkujeme za laskavé svolení k publikování na našem webu.

- Co je to okultismus?  
- Proč se o okultismus zajímáme? 
- Bible a učení církve o okultismu  
- Proč je okultismus nebezpečný? 
- Prokletí a rodové zátěže 
- Konkrétní podoby okultismu v dnešní době 
- Astrologie a znamení zvěrokruhu 
- Co s tím?